ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αντιλαϊκά μέτρα σε Ασφαλιστικό και ΦΠΑ στη συμφωνία που άρχισε να γράφεται στο «Brussels Group»

Με δεσμεύσεις για αντιλαϊκά μέτρα σε Ασφαλιστικό και ΦΠΑ άρχισε να γράφεται η συμφωνία στο «Brussels Group», η αποκαλούμενη «Staff Level Agreement», σύμφωνα με κυβερνητικό non paper.
Όπως αναφέρεται στο non paper, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει ότι «στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία». Ωστόσο, όπως αναφέρει το non paper, σύντομα θα ανοίξει όλο το πλέγμα του Ασφαλιστικού καθώς«η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
Για την έμμεση φορολογία το non paper αναφέρει πως η συμφωνία θα προβλέπει «μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα», ενώ για το στόχο αύξησης των κρατικών εσόδων στο 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει πως «δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα», αλλά αποφεύγει να πει ποιο θα είναι το ύψος των μέτρων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια», «μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις» και «μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο».
Με τη φράση «η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία», εμμέσως πλην σαφώς στο non paper υπάρχει η παραδοχή πως η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τις αιτιάσεις των δανειστών τους οποίους καλεί «να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».
Αποδίδει την καθυστέρηση της συμφωνίας στο γεγονός ότι «παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία».
Επίσης στο non paper γίνεται γνωστό ότι «θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας», ενώ το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και του συνέστησε να κλείσει τώρα τη διαπραγμάτευση.