ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Αλ. Τσίπρας: Διαφωνούν οι δανειστές για το ΦΠΑ, θέλουμε συμφωνία σε δύο φάσεις

Τη διαφωνία των δανειστών με την πρόταση της κυβέρνησης για ΦΠΑ 18% και 9% ή 15% και 6,5% αντίστοιχα με αγορές μέσω χρεωστικών καρτών γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πολύωρη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα, καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%) αλλά δεν έγινε γνωστή η νέα φόρμουλα που σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια.
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε δύο φάσεις τον Ιούνη και το Σεπτέμβρη, αν και πριν λίγες μέρες μιλούσε επίσημα για μια  ενιαία συμφωνία. Σε πρωτη φάση τον Ιούνη η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία που θα ξεκλειδώνει την πόρτα της ρευστότητας και σε δεύτερη φάση το Σεπτέμβρη να συμφωνηθεί και η ελάφρυνση του χρέους.
Η θέση αυτή μοιάζει αρκετά με το «σχέδιο συμφωνίας Γιούνκερ» που είδε το φως της δημοσιότητας αλλά ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε ότι κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία. Πάντως η φερόμενη σαν πρόταση Γιούνκερ προβλέπει αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5 δισ. Ευρώ με τα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά να μετατίθενται για το Φθινόπωρο.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις έγινε ενημέρωση για τις συζητήσεις επί των όρων παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους.