ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θέλει ενδοαστική «συνεννόηση» για να περάσει η συμφωνία

«Θα κάνουμε, ό,τι συμφέρει τον τόπο μας. Φορο-καταιγίδα δεν μπορούμε να στηρίξουμε, αλλά έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια», είπε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, την Κυριακή, στην Κρήτη. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρακαλούν τώρα για νέο μνημόνιο. Το βαφτίζουν βέβαια "αναπτυξιακή συμφωνία", αλλά μνημόνιο θα είναι! Δανεικά θα μας δώσουν πάλι, δηλαδή με "προαπαιτούμενα" - για να τα πάρεις πρέπει να κάνεις αυτά - και με "επιτήρηση" - δηλαδή από πάνω από το κεφάλι σου η τρόικα, όπως και να τα βαφτίσεις».
«Να συνεχιστούν μεταρρυθμίσεις - αποκρατικοποιήσεις»
Απευθυνόμενος σε μια από σειρά αστικά κέντρα που πιέζουν τη ΝΔ να ψηφίσει τη συμφωνία, ώστε να αποκατασταθούν γραμμές χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων, είπε: «Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τελειώσει το μαρτύριο. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να υπάρξει συμφωνία για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας. Αλλά θέλουμε μια συμφωνία που να διασώζει την ανάκαμψη, να οδηγεί σε σταθερή ανάπτυξη. Οχι βέβαια μια συμφωνία σκέτη φορο-καταιγίδα». Ζήτησε, άλλωστε, «μια συμφωνία που θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις (...) Θέλουμε μια συμφωνία που θα συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις».
Εχοντας βασική έγνοια αν θα επιβαρύνουν οι φόροι το κεφάλαιο, είπε: «σχεδιάζουν φόρους, διαπραγματεύονται φόρους! (...) Αυτό δεν μπορούμε να το στηρίζουμε, είναι ξένο με την ιδεολογία μας, είναι ξένο με αυτό που συζητάμε, την ανάπτυξη».
«Αυτοί θα την ψηφίσουν;»
Παρακάτω, απαντώντας στο ερώτημα αν η ΝΔ ψηφίσει τη συμφωνία είπε: «Πρώτα από όλα, ποια συμφωνία; Την είδατε; Την ξέρετε; Τι μέτρα θα έχει; (...) Μήπως θέλουν να τους δώσουμε και "λευκή επιταγή"; Λυπάμαι, αλλά "λευκή επιταγή" δεν έχει δώσει ποτέ και δεν έχει το δικαίωμα να δώσει η ΝΔ σε κανένα κόμμα και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Εβαλε και ζήτημα στα μονοπώλια αν εμπιστεύονται τους κυβερνητικούς βουλευτές για ψήφο στη συμφωνία που τους καίει να κλείσει: «Εκείνοι θα ψηφίσουν όλοι τους τη συμφωνία που θα φέρουν; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν ψηφιστεί μια συμφωνία, ενώ σημαντικός αριθμός των κυβερνητικών βουλευτών δεν την στηρίξουν, πώς θα εφαρμοστεί, στη συνέχεια; Από ποιους; Από υπουργούς που δεν θα την έχουν ψηφίσει; Και πώς θα ψηφιστούν στη συνέχεια οι εφαρμοστικοί νόμοι, όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές αποδοκιμάζουν τη συμφωνία πριν ακόμα τη δουν;».
Συνέχισε, πάντως, να δίνει ο ίδιος διαβεβαιώσεις για το κόμμα του λέγοντας ότι «θα κάνουμε, επαναλαμβάνω, ό,τι συμφέρει τον τόπο μας (βλ. τα ντόπια μονοπώλια). Φορο-καταιγίδα δεν μπορούμε να στηρίξουμε, αλλά έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια».
Ανοικτοί σε μεγάλη συνεννόηση
Με προφανή στόχο, άλλωστε, να δείξει ότι πάνω απ' όλα, για τη ΝΔ, είναι τα συμφέροντα των αστών συμπλήρωσε: «Είμαστε ανοικτοί σε μεγάλη συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις που θέλουν να σωθεί η χώρα, έστω και την ύστατη στιγμή. Αλλά σε μεγάλη εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής! Για να επιστρέψουμε στο δρόμο της σταθερότητας, των μεταρρυθμίσεων και των σταδιακών φορολογικών μειώσεων(...) Αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ταυτίσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της χώρας, αν δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνος και για τη χρεοκοπία και για τη διεθνή μας απομόνωση, να πάψει να παραμένει εγκλωβισμένος σε αυτές τις ιδεοληψίες. Και να πάψει να παραμένει αιχμάλωτος από τις ακραίες "συνιστώσες" του (...) Αν συνειδητοποιεί, έστω και τώρα τις ευθύνες του, μπορεί να προσχωρήσει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής.
Εχει πρόσφατη λαϊκή εντολή. Η χώρα δεν αντέχει ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα. Αλλαγή πολιτικής χρειάζεται».
Ψήφιση δίχως αστερίσκους
Υπάρχουν, βέβαια, και φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ που ζητούν ψήφιση της συμφωνίας χωρίς «αστερίσκους» από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας στο ΣΚΑΪ κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή «να την ψηφίσουμε όλοι οι άλλοι» και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ο Ν. Δένδιας, που επίσης προβάλλεται ως δελφίνος που αμφισβητεί τον Σαμαρά, μιλώντας στο «Real FM», επέμεινε ουσιαστικά για ψήφιση της όποιας συμφωνίας: «Το θέμα είναι ότι καταστρεφόμαστε. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει οπωσδήποτε σε συμφωνία. Βεβαίως, αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει αντικείμενο κριτικής και συζήτησης, αλλά η οικονομία δεν αντέχει τη "μη συμφωνία"».