ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της Υγείας σε όλη τη χώρα Αποκαλυπτική η συνάντηση σωματείων και φορέων με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, την περασμένη Πέμπτη

Με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη το απόγευμα, Λαϊκές Επιτροπές, φορείς και σωματεία της Δυτικής Αθήνας, του Μενιδίου και της Φυλής, έδωσαν συνέχεια στις κινητοποιήσεις για την Υγεία.
Παλεύοντας για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, διεκδίκησαν λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία, τη στελέχωση και την επάρκεια των δημόσιων δομών Υγείας στην περιοχή τους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία, αύριο Τετάρτη.
Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ομόνοια και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία στο υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο» και «Χωρίς γιατρούς αφήνουν το λαό για να θησαυρίζει το κεφάλαιο».
Στην Ομόνοια, στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιάννης Γαλανόπουλος εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Εξω από το υπουργείο, χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, γιατρός στο ΙΚΑ Μενιδίου και δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, και ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου.
Προγράμματα αντί για προσλήψεις
Στη συνάντηση, που είχε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να κλιμακωθούν και να γενικευτούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Υγείας.
Οπως προκύπτει από τη συζήτηση, υπό αίρεση φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμα και οι 4.500 προσλήψεις, τις οποίες εξήγγειλε το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και ούτως ή άλλως αποτελούσαν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, οι πρώτες από αυτές θα γίνουν «στην καλύτερη περίπτωση» το φθινόπωρο. Ακόμα χειρότερα έχουν τα πράγματα όσον αφορά τους γιατρούς, για τους οποίους έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις πριν το 2016.
Τα δραματικά κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας θα «μπαλωθούν» όπως όπως, με την αξιοποίηση και την επέκταση κάθε λογής ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ετσι, ο Α. Ξανθός «υποσχέθηκε» πως θα προσπαθήσει να επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας» από τους πέντε στους οχτώ μήνες. Τόσο με «πεντάμηνα», όσο και με «οχτάμηνα», το τοπίο στα νοσοκομεία θα παραμείνει το ίδιο.
Οσον αφορά στο αίτημα για επαναλειτουργία των δομών Υγείας που έκλεισαν, όπως του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (Αγία Βαρβάρα), καμία δέσμευση δεν ανέλαβε, παρά το γεγονός ότι μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν προεκλογικά τέτοιες υποσχέσεις στους κατοίκους της δυτικής Αθήνας.
Συνέστησε, τέλος, στους εργαζόμενους, στους ανέργους και τις οικογένειές τους να «περιμένουν» τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας, αφού τώρα «τα πράγματα είναι δύσκολα» και «δεν υπάρχουν λεφτά». «Φράγκο δεν υπάρχει για Πρόνοια - Υγεία, θάλασσες ευρώ για την πλουτοκρατία», ήταν το σύνθημα με το οποίο απάντησαν οι συγκεντρωμένοι στον εμπαιγμό από την κυβέρνηση.
Πρωτοβουλίες στον Πειραιά
Με την ίδια ένταση συνεχίζεται και το πρόγραμμα δράσης που έχουν αποφασίσει οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας για τα ζητήματα της Υγείας. Χτες, έγινε κοινή παρέμβαση στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και αντιπροσωπεία των φορέων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην υποδιοικήτρια.
Η υποδιοικήτρια έκανε λόγο για 700 προσλήψεις, που θα αφορούν τόσο τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και τα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ απροσδιόριστο παρέμεινε το πότε θα γίνουν έστω και αυτές. Κατά τα άλλα, ζήτησε «υπομονή» μέχρι «να τελειώσει η διαπραγμάτευση», τη στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υποφέρουν από τα κενά, τις ελλείψεις και τις πληρωμές στην Υγεία.
«Δε γίνονται εξαγωγές λόγω έλλειψης υλικών»: Η ανακοίνωση στην οδοντιατρική υπηρεσία του ΙΚΑ, λίγα μέτρα πιο πέρα από την Υγειονομική Περιφέρεια, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη πως δεν υπάρχει περιθώριο για καμία «αναμονή» και «υπομονή» στα ζητήματα της Υγείας.
Την περασμένη Πέμπτη, η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΕΔΥ, ενώ την ίδια μέρα έγινε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Μεταξά» από τη Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά. Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Πέμπτη 21 Μάη, με παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στο Διοικητή του Τζάνειου από τη Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά. Παράλληλα, οι Λαϊκές Επιτροπές σχεδιάζουν πικετοφορίες στις γειτονιές, το Σάββατο 23 Μάη και θα κορυφώσουν τη δράση τους με κοινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι (Νίκαια).
Σε άλλες περιοχές
Αντίστοιχο πρόγραμμα δράσης υλοποιούν και οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και Γαλατσίου. Την Παρασκευή έκαναν πικετοφορία, με αφετηρία την πλατεία Κυψέλης. Σε ανάλογη παρέμβαση καλούν σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., με αφετηρία τη διασταύρωση Βεΐκου και Τράλλεων. Επίσης, διοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Κυριακή 24 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (τέρμα Πατησίων). Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και καλεί η Επιτροπή Αγώνα Νοσοκομείου της «Αγίας Ολγας».
Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο Ρολόι στη Νεάπολη, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς αποφάσισε τις εξής παρεμβάσεις: Σήμερα, στις 9 π.μ., στα Ιατρικά Κέντρα Καλαμαριάς. Περιοδεία - ενημέρωση στα μέλη όλων των ΚΑΠΗ Καλαμαριάς. Τετάρτη 20/5, στις 10.30 π.μ., συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.
Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε μπροστά στην είσοδο του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στο Φοίνικα, καλώντας σε συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση. «Ο,τι πληρώνεις, παίρνεις. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε να πληρώσουμε, τι θα απογίνουμε;», ήταν μερικά απ' όσα ακούστηκαν στη συζήτηση με τους ασθενείς.
Στη Λάρισα τέλος, σύσκεψη με τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστικών οργανώσεων ΕΒΕ και αγροτών, συλλόγων γυναικών και φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, με θέμα τα ζητήματα της Υγείας, οργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στα γραφεία του.