ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Την Πέμπτη η συγκέντρωση για την Υγεία στον Πειραιά

Την Πέμπτη 28 Μάη, στις 7 μ.μ., οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας (Περιβολάκι) και στη συνέχεια πορεία προς το Κρατικό Νοσοκομείο, για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με την Υγεία.
Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει δεκάδες σωματεία και άλλοι φορείς του κινήματος, κλιμακώνοντας το πλατύ άνοιγμα που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που δεν παίρνονται για πρώτη φορά από τις ταξικές δυνάμεις, θα έχουν συνέχεια και νέα κλιμάκωση.
Μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα
Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, οι δημόσιες μονάδες Υγείας είναι ανεπαρκείς, υποβαθμισμένες και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στη περιοχή, δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας, με προσανατολισμό την πρόληψη και προστασία της Υγείας, όπως για παράδειγμα στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς. Οι μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) υπολειτουργούν, επειδή λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, προσωπικό και υλικά. Εργαστήρια και τμήματα είναι κλειστά.
Σε ό,τι αφορά τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη, στο «Κρατικό Νίκαιας», το «Μεταξά» και το «Τζάνειο» υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά. Στους εργαζόμενους χρωστάνε δεδουλευμένα από το Γενάρη και δεκάδες ρεπό. Επίσης, έκλεισαν κλινικές και τμήματα (Παιδοχειρουργική στο «Τζάνειο», Χημειοθεραπευτικά - Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα και Χειρουργικές Κλινικές στο «Μεταξά»).
Ταυτόχρονα, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και προωθείται η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεις που θα «πουλάνε» υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς, για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους που έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ μεγάλες είναι και οι πληρωμές των ασθενών για συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια.
Αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα, οι συνθήκες δουλειάς είναι αβάσταχτες. Η απληρωσιά «σπάει κόκαλα». Για παράδειγμα, στον «Τίμιο Σταυρό», οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι οκτώ μήνες, στην «Παναγία Οδηγήτρια» πέντε μήνες, στην κλινική «Χιώτη» στη Σαλαμίνα πέντε μήνες κ.α.
Το πλαίσιο πάλης
Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς διεκδικούν:
  • Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν οι κλινικές που έκλεισαν. Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Να δημιουργηθεί Παιδιατρικό Νοσοκομείο στον Πειραιά στο χώρο των Λιπασμάτων, στη Δραπετσώνα, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους και ανασφάλιστους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.
  • Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Στα Πατήσια
Στο μεταξύ, συγκέντρωση και συναυλία οργάνωσαν την Κυριακή οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και Γαλατσίου, στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (τέρμα Πατησίων), για να αναδείξουν τα προβλήματα των κρατικών δομών Υγείας στην περιοχή.
Αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή, η Μαρία Μανιατάκου από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, γιατρός στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εκλεισαν δυο νοσοκομεία, το Πατησίων και το 7ο ΙΚΑ. Χάθηκαν έτσι 200 νοσοκομειακά κρεβάτια. Λένε πολλοί, "τώρα πάει αυτό, τελείωσε". Είναι άραγε έτσι; Είναι αμελητέα ποσότητα 200 κλίνες και τόσα εξωτερικά ιατρεία που εξυπηρετούσαν χιλιάδες ασθενείς, ώστε να τα ξεχάσουμε "ελαφρά τη καρδία"; Εμείς απαιτούμε όλοι μαζί, υγειονομικοί και κάτοικοι, να ανοίξουν τώρα το Νοσοκομείο Πατησίων και το 7ο ΙΚΑ, πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα».
Χαιρετισμό απηύθυνε, ακόμα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», Χρήστος Αντωνίου και εκπρόσωπος από το Σύλλογο Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης της ΟΓΕ.
Σύσκεψη στην Ανατολική Αττική
Σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας στην Ανατολική Αττική έγινε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαυρίου και μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανατολικής Αττικής, των Λαϊκών Επιτροπών Μαραθώνα, Παλλήνης και Κερατέας, των Ομάδων Γυναικών Παλλήνης και Κορωπίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Παρασκευής και Ομορων Δήμων, τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Παιανίας και Δήμου Μαραθώνα, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγ. Τριάδας Παιανίας και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.
Σε μια περιοχή με 500.000 κατοίκους, τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με περίπου το 20% των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, με βάση το οργανόγραμμα που έπαιρνε υπόψιν τον πληθυσμό πριν 30 χρόνια.
Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είναι απλήρωτοι για εφημερίες μέχρι και το 2012. Σταθμός ασθενοφόρων υπάρχει μόνο ένας, με μόλις ένα ασθενοφόρο, ενώ τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ασθενοφόρα για τα έκτακτα περιστατικά. Οι βιομηχανικές ζώνες δεν έχουν μονάδες πρώτων βοηθειών και ασθενοφόρα για την άμεση επέμβαση σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος».
Με δεδομένη την ανάγκη να δοθεί αγωνιστική απάντηση, στη σύσκεψη διαμορφώθηκε πλαίσιο πάλης, με το οποίο θα παρθούν πρωτοβουλίες από τα σωματεία και τους φορείς.