ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Εντατικές διαβουλεύσεις για το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Ξεχωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Ρίγα της Λετονίας.
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ώθηση στα παζάρια για την επίτευξη της αντιλαϊκής συμφωνίας.
Σε επίπεδο «Brussels Group» οι συνομιλίες είναι εντατικές και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε όλη την γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων που θα περιλαμβάνει μια συνολική συμφωνία για την «επόμενη μέρα», άσχετα από το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτών των μέτρων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι τα τα τέλη Μάη, που θα καταγράψει την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί.
Για να σερβίρει στον λαό τα νέα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση επικαλείται τα άδεια ταμεία. «Εάν μπορούμε την 5η Ιουνίου να πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να καταβάλουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, όπως επίσης και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε προς τους εσωτερικούς πιστωτές, θα το κάνουμε. Εάν όχι, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο δελτίο του βρετανικού δικτύου Channel 4.