ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΛΙ ΚΕΤΣΙΑΝΓΚ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ Στο επίκεντρο οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας, που δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί το Πεκίνο, έπειτα από αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου στην Κίνα, με σκοπό την προετοιμασία της επίσκεψης. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την εμβάθυνση της οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας.
Μάλιστα, ο Λι Κετσιάνγκ διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε, επιπλέον, η επέκταση των δραστηριοτήτων κινεζικών επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς.
Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει πληροφορίες για επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, στην Κίνα, ενδεχομένως συμμετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα μεταβεί εκεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ΟΛΠ, για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, αν και ο Αλ. Τσίπρας είχε εγκαίρως διαβεβαιώσει ότι πρόκειται για ζήτημα που άπτεται διακρατικών σχέσεων και κάθε ενέργεια θα εξεταστεί υπό το πρίσμα αυτό.
«Αγνοια» δηλώνει το κινεζικό ΥΠΕΞ για πρόταση βοήθειας στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι δε γνωρίζει να έχει υπάρξει κάποια πρόταση του Πεκίνου για βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Χουντή, ότι η Κίνα προσφέρθηκε να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα, παρότι η ελληνική κυβέρνηση δε ζήτησε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Ν. Χουντής δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Υπήρξαν προτάσεις, προσφορές θα έλεγα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, πρόσφατα, αμέσως μετά τις εκλογές, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την πλευρά της Κίνας, όσον αφορά το θέμα της βοήθειας, των επενδυτικών δυνατοτήτων (...) Δεν το ζητήσαμε». Ενώ μόλις προχτές ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης χρηματοδότησης σε Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ, δήλωσε ότι διάβασε τις σχετικές δηλώσεις, αλλά «δε γνωρίζει» κάτι για το ζήτημα, προσθέτοντας παράλληλα ότι «είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την συνεργασία και τις ανταλλαγές σε πολλούς τομείς με τη νέα ελληνική κυβέρνηση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα οφέλη για να προωθήσουμε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των σινο-ελληνικών δεσμών».
Ανασκευάζοντας τη δήλωση του Ν. Χουντή, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εξηγούσαν χτες ότι αυτή αφορούσε αποκλειστικά τις επενδυτικές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα.