ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Καλωσόρισε τον Κινεζικό στόλο και τις κινεζικές μπίζνες

Για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και για τις λαμπρές προοπτικές που διανοίγονται για μπίζνες σε μια σειρά από τομείς, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος στο λιμάνι του Πειραιά τον 18ο στόλο του Κινεζικού Ναυτικού. Παρείχε διαβεβαιώσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας και Κίνας ότι θα διευρυνθούν τα πεδία κερδοφορίας τους, με τις πλάτες του κράτους που θα ενισχύσει τα σχέδιά τους.
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στη ναυτιλιακή συνεργασία, επικροτώντας μάλιστα το γεγονός ότι εκατοντάδες πλοία Ελλήνων εφοπλιστών ναυπηγούνται στα ναυπηγεία της Κίνας όταν τα ελληνικά ρημάζουν.
Με αφορμή την επίσκεψη του στόχου και της κοινής ναυτικής άσκησης με το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως σηματοδοτείται μια νέα περίοδο στις ναυτικές αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών που θα εμπλουτιστούν με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για την τρέχουσα χρονιά.
Πρόσθεσε πως η σημαντική συνεργασία στη θάλασσα αποτελεί τη βάση για ενισχυμένη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα και στη σημαντική δραστηριοποίηση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, στις κινέζικες επενδύσεις που θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε πορς το κοινό συμφέρον, το κοινό όφελος των λαών μας», όπως είπε, παρουσιάζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων σαν συμφέροντα και των λαών.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιθυμία να αναδειχτεί το λιμάνι του Πειραιά σε κορυφαίο κόμβο σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι για το οποίο θα αναζητηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και σε κινέζικους οικονομικούς φορείς.
Διαβεβαίωσε την Κίνα ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει την κινέζικη πρωτοβουλία διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη μέσω του χερσαίου και του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της κύριας πύλης εισόδου στην Ευρώπη των προϊόντων της Κίνας.
Εκτίμησε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια για «μπίζνες» στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών, των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων και φυσικά στον τομέα του τουρισμού.
Απ' την πλευρά του ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους Έλληνες εφοπλιστές που αποτελούν όπως είπε τους μεγαλύτερους πελάτες των κινέζικων ναυπηγείων, ενώ μεταφέρουν με τα πλοία τους τα μισά εισαγόμενα πετρέλαια. Χαρακτήρισε καλούς εταίρους για την ανάπτυξη τις δύο χώρες, ενώ εξήρε το γεγονός ότι οι κινέζικες επιχειρήσεις υλοποίησαν μέσω του Πειραιά το όνειρό τους για επενδύσεις στο εξωτερικό.