Την επέκταση του προγράμματος με συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής τα επόμενα χρόνια, την οποία σηματοδοτεί τόσο η συμφωνία της Παρασκευής 20 Φλεβάρη όσο και η λίστα των μεταρρυθμίσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενέκρινε το Γιούρογκρουπ.
Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της συμφωνίας της Παρασκευής 20 Φλεβάρη από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ η ελληνική λίστα θα είναι το «σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» από τους θεσμούς-τρόικα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Από την πλευρά της η Κ. Λαγκάρντ σημειώνει ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης πρέπει να είναι πιο σαφείς όσον αφορά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε ενώπιον των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ότι θα λάβει σειρά μέτρων που θα εξυπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για το λαό προορίζει λίγα ψίχουλα για ορισμένους κι αυτά κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ούτε καταργεί αυτές που έγιναν, ούτε σταματά αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ για εκείνες που δεν έχουν προκηρυχτεί, λέει ότι θα επανεξεταστούν για τη «βελτίωση των όρων».
Επιπλέον, θα προωθήσει «μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα, αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων».
Με σαφή τρόπο η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πως η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» θα γίνει με τρόπο που δεν θα διακινδυνεύσει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αναφέρει συγκεκριμένα: «Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας».
Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως στόχος είναι η κατάργηση κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και κάνει λόγο για «εξάλειψη των "παραθύρων" και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα», καθώς και για «στοχευμένη βοήθεια σε υπαλλήλους ηλικίας 50-65 ετών, συμπεριλαμβανομένης βοήθειας μέσω του προγράμματος Εγγυημένου Εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση η οποία επιβαρύνει υπέρμετρα τα συνταξιοδοτικά ταμεία».
Υπάρχει αναφορά για ενοποίηση συνταξιοδοτικών ταμείων προκειμένου να υπάρξει εξίσωση παροχών προς τα κάτω και για κατάργηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων που καταβάλλουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργοδοτών για τη χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Δεσμεύεται ότι θα ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω ενός «στενότερου δεσμού» μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων.
Τα 751 ευρώ κατώτατο μισθό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν τα αναφέρει καν στη λίστα Βαρουφάκη, παρά μόνο εκφράζει «τη φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης», υπογραμμίζοντας ότι «η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα».
Επίσης δεσμεύεται ότι θα «προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης», διατηρώντας ωστόσο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.
Το κείμενο έχει ενσωματώσει πληθώρα άλλων αντιλαϊκών μέτρων όπως «ελαχιστοποίηση» των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και «επανεξέταση» των δαπανών των υπουργείων, ενώ για τις εκατό δόσεις των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά. Δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με άλλο φόρο, παρά μόνο γράφεται ότι θα δημιουργηθεί περιουσιολόγιο.
Σε ό,τι αφορά το περιβόητο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης», θα αφορά «μη χρηματικά μέσα» και θα εφαρμοστεί με τρόπο που «δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», με σκοπό όσοι είναι σε«απόλυτη φτώχεια» να προμηθεύονται «π.χ. κουπόνια τροφίμων». Επίσης «θα συνδεθεί με την πανελλαδική επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» και με γενικότερες αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση.