ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης αναμένεται να υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ

Αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης και κατά συνέπεια του μνημονίου αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν μια τέτοια κίνηση και έλεγαν χαρακτηριστικά πως «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο».
Φαίνεται πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προετοιμάζει την υπογραφή νέας συμφωνίας με την ΕΕ και τους δανειστές, αλλά επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το όλο θέμα προκειμένου να μην προκληθούν αντιδράσεις. Θέλει να απαλειφθούν οι λέξεις «μνημόνιο» και «τρόικα» από μια νέα συμφωνία, ενώ δέχεται την ουσία που είναι η συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» που θα είναι σε βάρος του λαού όπως άλλωστε διαφάνηκε και από το «κείμενο Μοσκοβισί» που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γ. Βαρουφάκης στο Γιούροκρουπ της Δευτέρας.
Παράταση της δανειακής σύμβασης, σημαίνει και παράταση του μνημονίου. Το ίδιο το κείμενο της τρέχουσας δανειακής σύμβασης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12/2/2012) υπογραμμίζει ότι «η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο». Οπως και η πρώτη δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε το 2010 ανέφερε ότι η «χρηματοδοτική ενίσχυση» παρέχεται «υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Μνημονίου Συνεργασίας» και ότι «τα Μέρη που συμβάλλονται στην παρούσα Σύμβαση αναγνωρίζουν και αποδέχονται την ύπαρξη και τους όρους του Μνημονίου Συνεννόησης ως αυτό τροποποιείται, συμπληρώνεται ή ενημερώνεται κατά καιρούς».