ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΗΠΑ Προς κατάθεση αιτήματος για την παράταση της αντιλαϊκής συμφωνίας

Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το επίσημο αίτημα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την παράταση της αντιλαϊκής συμφωνίας με την πλευρά της ΕΕ. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η «Ομάδα Εργασίας» που προετοιμάζει το Γιούρογκρουπ, και εφόσον διαπιστωθεί καταρχήν συμφωνία, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα της συγκυβέρνησης θα «αξιοποιηθεί» ο όρος «παράταση της συμφωνίας για τον βασικό μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας» («extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement»). Πρόκειται για την επίσημη ονομασία της σημερινής δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), και με τη χρησιμοποίησή της επιδιώκεται να «αποφευχθούν» οι όροι «δανειακή σύμβαση» (που «απορρίπτεται» από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική) και «τρέχον πρόγραμμα», για το οποίο προβάλλονται «αιτιάσεις» από την πλευρά της συγκυβέρνησης...
Ο εντοπισμός των αντιλαϊκών μέτρων και η εφαρμογή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στους αμέσως επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση στη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης (έως τα τέλη Αυγούστου 2015). Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο 70% των μέτρων του μνημονίου, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα, με τα οποία θα αντικατασταθεί το υπόλοιπο 30% του σημερινού μνημονίου. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα παζάρια γύρω από την αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων που θα αποδεχθεί η συγκυβέρνηση (σε αυτά τα πλαίσια άλλωστε η συγκυβέρνηση «κατηγορήθηκε» κατά το πρόσφατο Γιούρογκρουπ για ασάφειες, ελλείψεις και γενικότητες, για προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις» που δεν «ποσοτικοποιούνται»...).
Ο Γ. Βαρουφάκης, σε χτεσινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προϊδεάσει» για τις αποφάσεις, δηλώνοντας ωστόσο «αισιόδοξος» για την κατάληξη της συμφωνίας. Οπως είπε, η αναμενόμενη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ, διεργασίες στην Ευρωζώνη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Βαρουφάκη είχε χτες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζ. Λιου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζ. Λιού «επισήμανε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες την Ελλάδα, ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλό για την Ευρώπη και ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος». Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μια εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός, σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, για να χτίσει πάνω στα θεμέλια που υφίστανται για την προώθηση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Λιου πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες».
Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, Τζ. Οσμπορν, τον οποίο δημοσιεύματα εμφανίζουν να ζήτησε κατά τη συνεδρίαση του Ecofin, να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, τόνισε ότι αν η Βρετανία ήταν στη Ζώνη του Ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, ενώ τον κάλεσε «να κάτσει απέξω» σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της Ευρωζώνης με την Ελλάδα.
«Υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που απέστειλε εκ νέου χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του πως στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα όλοι έχουμε κοινή ευθύνη για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης». Παράλληλα, σημείωσε πως «το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι».
Χρηματοδότηση τραπεζών
Κατά 3,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (στα 68,5 δισ. ευρώ, από 65 δισ.) μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» ρευστότητας (ELA). Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα που μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ήταν για αύξηση της χρηματοδότησης κατά 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες εκροές τραπεζικών καταθέσεων.