Εντείνονται τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, εντός και εκτός της ευρωζώνης, για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί.
Το θέμα θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φλεβάρη, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Φλεβάρη να έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά.
«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της και πως θέλουν να κινηθούν με πρόγραμμα», είπε προσθέτοντας ότι η 16η Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση, καθώς ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων τους.
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα είναι βραχύς εάν έως τότε δεν έχουν ζητήσει παράταση», σημείωσε.
Το «πρόγραμμα – γέφυρα»
Η κυβέρνηση αντί για «τεχνική παράταση» του μνημονίου που λήγει στις 28 Φλεβάρη, επιδιώκει ένα «πρόγραμμα – γέφυρα» έως ότου επιτευχθεί συνολική συμφωνία. Τόσο το «πρόγραμμα – γέφυρα», όσο και η συνολική συμφωνία θα περιέχουν νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «πρόγραμμα - γέφυρα» που θέλει, προβλέπει ότι καμιά πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αύξηση του πλαφόν που ισχύει σήμερα στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων και παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από τα υπόλοιπα των δανειακών συμβάσεων.
Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα - γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα «νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής», που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα «νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων».
Αναζητούν ρευστότητα μέσα από την φοροαφαίμαξη
«Η Ελλάδα μπορεί να μείνει από ρευστό εντός εβδομάδων» (Greece Could Run Out of Cash in Weeks) είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της «Wall Street Journal».
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους κατά 4,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο τo αίτημα απορρίφθηκε άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διέψευσε ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, γεγονός που προαναγγέλλει νέα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η φοροασυλία του κεφαλαίου.
«Στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους της ''Wall Street Journal'' σε καμία περίπτωση δεν μίλησα για πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα. «Οι προγραμματικές δηλώσεις που θα παρουσιάσουμε στη Βουλή περιγράφουν το σχέδιο που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες ταμειακές ροές. Δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας», πρόσθεσε.
Παρεμβάσεις από τους οίκους αξιολόγησης
Ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κρατικού χρέους.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι οι περιορισμοί ρευστότητας που βαρύνουν τις τράπεζες της Ελλάδας και την οικονομία της έχουν στενέψει το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους επίσημους πιστωτές της», ανέφερε η S&P, ζητώντας να επιτευχθεί άμεσα η αντιλαϊκή συμφωνία.
Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης «Moody’s» έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
«Ο κύριος λόγος είναι ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της», ανακοίνωσε ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης, συμπληρώνοντας ότι «το αποτέλεσμα (της συζήτησης) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης και ρευστότητας επηρεάζοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης των τίτλων της».