ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Δε σκίζει το μνημόνιο - Ζητά λιτό βίο και μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα

Τη σύσφιξη των σχέσεων της χώρας με τους θεσμούς της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σημειώνει: «Εμείς όχι μόνο αναγνωρίζουμε, αλλά θέλουμε τη σύσφιξη των σχέσεων μας με τους θεσμούς της Ευρωζώνης, όπως και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου άλλωστε είμαστε ιδρυτικό μέλος. Από το 1944. Προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στη συνεργασία με αυτούς τους θεσμούς».
Ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις και τις έννοιες και ενώ ζητά σύσφιξη των σχέσεων με τους θεσμούς, σημειώνει ότι οι εκπρόσωποί τους «δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος».
Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία «εχθρική κίνηση» προς τους εταίρους. «Κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχτούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς....Πολύ εύκολα μπορεί να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας. Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος».
Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της «μέγιστης δυνατής συναίνεσης» και για ακόμα μια φορά τάσσεται υπέρμαχος του λιτού βίου.
«Θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στο λιτό βίο, αλλά αυτό που τόνισα στον κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Ειδικά εγώ ως υπουργός Οικονομικών είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί» σημειώνει στη συνέντευξή του.
Παράλληλα, ο υπ. Οικονομικών ζητά «βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα».