ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Από τις 26 νέα μνημόνια;

Το ποιος θα είναι η επόμενη κυβέρνηση έχει κριθεί. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη πακετάρουν, ετοιμάζοντας την αποχώρηση από τις κυβερνητικές θέσεις. Ενώ ήδη κάποιες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ προμηνύουν ότι μετεκλογικά θα ξεσπάσει θύελλα στο εσωτερικό της. Στο κατώφλι της Κυριακής, 25 Γενάρη, συνωστίζονται οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ζητάνε τη λαϊκή ψήφο με κριτήριο πόσο χρήσιμοι μπορεί να αποδειχθούν στη νέα κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αν η στήριξη αυτή θα έχει το χαρακτήρα της συμμετοχής ή απλώς της ψήφου ανοχής λίγο ενδιαφέρει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, βεβαίως, να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, από την οποία μάλιστα εξαρτά το αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του ως προς το σκέλος των ψίχουλων που έχει υποσχεθεί στο λαό, γιατί ως προς το σκέλος των δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο αυτό δεν πρόκειται να αναιρεθεί είτε με αυτοδυναμία είτε με συνεργασίες.
Η ΕΚΤ, στις τελευταίες αποφάσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένταξη της Ελλάδας στο σχέδιο για «ποσοτική χαλάρωση», σημειώνοντας βεβαίως ότι θα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα. Πώς απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό; Ιδού τι δηλώνουν στελέχη του όπως ο Ν. Παππάς: «...Ο ίδιος ο Ντράγκι και ο Κερέ έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση. Βεβαίως, θα έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά δεν θα το λέμε "μνημόνιο". Θα πάμε σε μία συμφωνία».
Επιβεβαιώνοντας, δηλαδή, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αντικατάσταση του σημερινού μνημονίου από ένα νέο μνημόνιο, που απλώς δε θα λέγεται μνημόνιο αλλά πρόγραμμα!!! Για το σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί το νέο μνημόνιο - πρόγραμμα αμφιβολίες δεν μπορεί να υπάρξουν. Το πλαίσιο της ΕΕ είναι δεσμευτικό για αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» σε όλα τα κράτη - μέλη της. Αυτά περιμένουν το λαό, τους εργαζόμενους από τις 26 Γενάρη και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει χαμένος χρόνος αναμονής ή ανοχής, γι' αυτό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να οργανώσουν την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευσή τους απέναντι στα νέα προγράμματα, μνημόνια, στα πακέτα αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων όπως και αν ονομαστούν. Το γεγονός αυτό κάνει πολύ κρίσιμο ζήτημα για το λαό την ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες της Κυριακής.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Αποψή μας», του Ριζοσπάστη, Παρασκευή 23 Γενάρη 2015.