ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Δεν κινδυνεύει η ΕΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Σαν ακίνδυνη για την ΕΕ εμφάνισε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κομοτηνή.
Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε χαρακτηριστικά πως «σήμερα όλοι δείχνουν ήρεμοι απέναντι στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ». Εμφάνισε το κόμμα του σαν καλύτερο διαπραγματευτή από τη ΝΔ, λέγοντας πως «εμείς δεν είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά, που το 2012 υποσχέθηκε αναδιαπραγματεύσεις και απαγκιστρώσεις και το γύρισε τούμπα το ίδιο βράδυ των εκλογών».
Βέβαια, το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν πως θα σκίσει το μνημόνιο και πλέον δηλώνει πως θα το διαπραγματευθεί μαζί με τη δανειακή σύμβαση, ενώ όσο πλησιάζουν οι κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να μιλήσει για βεβαιότητα, αλλά για απλές προθέσεις.
Δεν μιλά πια για εφαρμογή όπως και να 'χει του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά για πρόθεση εφαρμογής του. Είπε χαρακτηριστικά στην Κομοτηνή πως «η πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε ένα άμεσο πρόγραμμα που θα ανακουφίζει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθά την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά και να αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας».
Εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως το πρόγραμμά του είναι υπό διαπραγμάτευση με την ΕΕ και όχι άμεσα εφαρμοστέο, άρα το θέτει σε αμφιβολία εφόσον τίθεται στην κρίση των ευρωπαϊκών οργάνων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του προγράμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει σαφές πως το ζητούμενο είναι μερικά ψίχουλα προς εξαθλιωμένους κι έπειτα πλουσιοπάροχο πακέτο μέτρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους «που θα βοηθά την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά», δηλαδή την κερδοφορία τους.
Ακριβώς τα ίδια λέει και η ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ που έχουν προμετωπίδα της πολιτικής τους την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί και το ίδιο επιχείρημα με τη ΝΔ και για την ανεργία καθώς ισχυρίζεται ότι με την ενίσχυση των (υγιών) επιχειρηματιών και επενδυτών θα αντιμετωπιστεί η ανεργία. Κι έτσι καλεί το λαό της Θράκης και της Μακεδονίας να στηρίξουν πολιτικές υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων.
Ήταν σαφής ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανάφερε πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η Μακεδονία έχουν καίριο ρόλο να παίξουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας» και συμπλήρωσε πως «τα σχέδια που ανέφερα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου δημοκρατικού σχεδιασμού για τις επενδύσεις, την Ενέργεια και τις μεταφορές».