ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δανειακές συμβάσεις δεσμεύουν τη χώρα

Όλο και πιο προφανές γίνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει στο ακέραιο τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις τής προηγούμενης κυβέρνησης.
Μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST, ο Γιάννης Δραγασάκης κινήθηκε στη λογική της «συνέχειας του κράτους», και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται» από τις δανειακές συμβάσεις που υπάρχουν.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, άρα και εμάς, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε», είπε. Ούτως ή άλλως, η «επαναδιαπραγμάτευση» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει την τήρηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει περισσότερο ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο, μέσα από τη μείωση ενός μέρους του κρατικού χρέους.
Ο Γιάννης Δραγασάκης διαμήνυσε στην πλουτοκρατία ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό, αλλά να συμβάλει στη διάσωση της κοινωνίας.
Επίσης, φρόντισε να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στη Γερμανική κυβέρνηση. Ερωτώμενος εάν υπάρχουν επαφές με τη Γερμανία, απάντησε: «Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία αλλά δεν είμαστε και κλεισμένοι στο καβούκι μας. Σεβόμαστε πάρα πολύ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, και προσέχουμε αυτά που λένε. Θα ζητήσουμε χρόνο, για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας».
Είχε προηγηθεί η δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την «τεχνική επέκταση» του μνημονίου, την οποία στη συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει ανεπιτυχώς. Σε ανάλογο ύφος, ο Νίκος Παπάς δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους εταίρους, για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η παρούσα δανειακή σύμβαση».
Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, αναφέροντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί την υποχρέωση της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωζώνης, για τη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, και δεσμεύεται για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων.
Θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η λιτότητα δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών», και ότι «αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για τη δημοκρατία μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίσει από μόνη της πώς θα επιτύχει τους στόχους αυτούς». Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνει το κεφάλαιο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.