ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΙΚΑ: 'Ανοδος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μειωμένοι μισθοί το τοπίο της απασχόλησης

Βασικές επιπτώσεις της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής αποτυπώνονται στα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ για την απασχόληση.
Σύμφωνα με αυτά, σημειώνεται αύξηση των ασφαλισμένων κατά 14,79% τον Μάη του 2014, σε σύγκριση με τον Μάη του 2013.
Όμως στο ίδιο διάστημα το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 7,93%, ενώ συνεχίστηκε η αύξηση της μερικής απασχόλησης έναντι των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της μερικής απασχόλησης ήταν εντυπωσιακή πλησιάζοντας το 35,03%, φυσικά με μισθούς πείνας και αντίστοιχα ψαλιδισμένα τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δηλαδή αυξάνονται, σε όφελος του κεφαλαίου, οι μισοάνεργοι - μισοαπασχολούμενοι στην αγορά εργασίας, δηλαδή αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο βαθμός εκμετάλλευσής τους και το μοίρασμα της φτώχειας.
Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,94%, ενώ το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές μειώθηκε κατά 7,87%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 12,70%, και στο σύνολο κατά 7,93%.
Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 10,57% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,94%.
Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 6,18%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,47%.
Και αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η περιβόητη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στα πλαίσια της ΕΕ, βασίζεται στα συντρίμμια και στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.