ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Επισήμανση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων

Στο μεταξύ, την Αθήνα θα επισκεφθούν στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς (αύριο Πέμπτη) καθώς και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ (την Παρασκευή), με τους οποίους ξεκινούν οι συνεννοήσεις για την «επόμενη μέρα». Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο Μ. Σουλτς σημειώνει: «Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην Ευρωζώνη και την ΕΕ».
«Παραμένουμε σε τακτική επαφή με το ΔΝΤ και με Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της προόδου ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία απαίτησε μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Ψάκι, για το καλωσόρισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσβλέπει σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ακόμα πιο... «συγκινημένος», ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ρέντσι, η κυβέρνηση του οποίου έχει υλοποιήσει ένα μπαράζ αντεργατικών μέτρων στο εσωτερικό της χώρας του, επισημαίνει πως «μια ολόκληρη ήπειρος παρακολουθεί τις ελληνικές εξελίξεις με μεγάλη συγκινησιακή συμμετοχή».
Η «αλληλεγγύη» από την πλευρά της ΕΕ και η «υπευθυνότητα» από την ελληνική κυβέρνηση είναι άξονες για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ. «Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και οφείλουν να τηρηθούν», σημείωσε ο Γάλλος, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία έχει ήδη «συμμετάσχει οικονομικά στις προσπάθειες που χρειάστηκε να γίνουν για την Ελλάδα». Σε προηγούμενη ανακοίνωση από τη Γαλλική Προεδρία αναφέρεται ότι ο Ολάντ εξέφρασε την «επιθυμία του να υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας προς όφελος της ανάπτυξης και της σταθερότητας της Ευρωζώνης, σε πνεύμα προόδου, αλληλεγγύης και ευθύνης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν βλέπει «να υπάρχει πλειοψηφία στο Γιούρογκρουπ» που θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι θα βρίσκεται «στο πλευρό της νέας κυβέρνησης».
Τη σημασία τους, βέβαια, έχουν και όσα σημειώνει στα συγχαρητήρια που απέστειλε και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισχυρές, αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών τετράπλευρης σχέσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Κύπρο και την ίδια και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει ένας πυλώνας για τις διεθνείς προοπτικές της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου