ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Συνεχίζονται η στασιμότητα στην οικονομία και οι αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους

Σειρά από «αρνητικά» στοιχεία καταγράφονται στις οικονομίες της ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της στασιμότητας που εμφανίζεται στη συνολική οικονομική δραστηριότητα.
«Βραδεία αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμούς χαμηλότερους από το προσδοκώμενο», καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την εργασιακή και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. «Με την επενδυτική επίθεση ύψους 315 δισ. ευρώ που εξαπολύουμε, φιλοδοξούμε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας», σημείωσε σχετικά η επίτροπος, αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μ. Τίσεν. Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε στην ΕΕ την άνοιξη του 2013 παραμένει υποτονική, και οι πρόσφατες προβλέψεις για το ΑΕΠ της ΕΕ έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Το δεύτερο τρίμηνο του 2014, συνολικά 12,4 εκατομμύρια άτομα (το 5,1% του εργατικού δυναμικού) ήταν άνεργοι για περισσότερο από ένα έτος, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνεργοι για περισσότερο από δύο έτη. Η Ελλάδα και η Κύπρος καταγράφουν «ιστορικά υψηλά» επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας, τονίζει η έκθεση, τα οποία συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις δύο χώρες, αλλά και στην Ιταλία. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ σε ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς το 74,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Ωστόσο, παρά την αστάθεια της μακροοικονομικής κατάστασης, η έκθεση διαπιστώνει ότι η κάθε μορφής «απασχόληση» παρουσίασε μικρή αλλά σταθερή αύξηση στην ΕΕ από τα μέσα του 2013 και μετά. Η απασχόληση αυξήθηκε στα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, ακόμα και σ' εκείνα που παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ποια ανάκαμψη;
Αρνητικό πρόσημο εμφάνισε σε ετήσια βάση για το μήνα Δεκέμβρη του 2014 ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σε μια εξέλιξη που αναθερμαίνει τη συζήτηση και την ενδοαστική διαπάλη σχετικά με το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τη Γιούροστατ, το γενικό επίπεδο τιμών εμφανίζεται στο -0,2%, γεγονός που έχει να κάνει και με τη συνεχιζόμενη κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, καθώς ο δείκτης των ενεργειακών αγαθών, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, διαμορφώνεται στο -6,3%. Σταθερά κάτω από τα επίπεδα του 2010 διαμορφώνεται ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη, ενώ το Νοέμβρη του 2014, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, καταγράφεται ανάκαμψη 1,5% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης της εταιρείας PwC, ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οδηγεί σε προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης». Το 2015 αναμένεται ότι ο πληθωρισμός και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση και να αναστραφούν οι τάσεις στο επίπεδο των τιμών λιανικής.