ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα μοιράσει καλύτερα το πακέτο Ντράγκι για το κεφάλαιο

Αντιπαράθεση για το ποιος είναι ο ικανότερος υπερασπιστής των συμφερόντων τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε πακέτο 1,1 τρισ. ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων και ιδιωτικών τίτλων, ωστόσο ανέφερε πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων θα γίνει με προϋποθέσεις και κατόπιν συμφωνίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του εμφανίσθηκε ως ο εγγυητής για να μοιραστεί το πακέτο Ντράγκι στους κεφαλαιοκράτες, λέγοντας πως «χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα είμαστε σε αναστολή. Ενώ η πολιτική μας εγγυάται το κλείσιμο της αξιολόγησης, η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες μας. Η τελική απόφαση ανήκει στην κρίση του ελληνικού λαού».
Έτοιμος να αξιοποιήσει την απόφαση Ντράγκι προφανώς με την επίτευξη συμφωνίας με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωση του αναφέρει πως «πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας. Ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πώς κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της "ποσοτικής  χαλάρωσης" στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκέλ».
Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καρπωθούν σημαντικό μερίδιο από τα εκατοντάδες δισ. ευρώ της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πάντως, για την ιστορία, ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 21 Σεπτέμβρη του 2012, αναφερόμενος στη μέθοδο της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing), έγραφε στο «protagon.gr» μεταξύ άλλων: «Περιληπτικά, τα δύο αυτά λατινικά αρχικά, QE, αντικατοπτρίζουν τη διαιώνιση της χειρότερης Κρίσης από το Μεσοπόλεμο. Σημαίνουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, ενώ η πολιτική εξουσία εξακολουθεί να μην είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει την ανάγκη καθαρισμού του Τραπεζικού Κόπρου που συσσωρεύτηκε από το 1971 μέχρι το 2008 παγκοσμίως. Αποτελούν την "άλλη όψη" της λιτότητας, την οποία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες αποδέχονται».
ΚΚΕ: Η απόφαση Ντράγκι εκθέτει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχόλιο σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η απόφαση Ντράγκι, ότι η αγορά κρατικών ομολόγων θα συνοδεύεται απαραίτητα με την ύπαρξη "προγράμματος", δηλαδή με αντιλαϊκούς όρους, εκθέτει τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που όλες αυτές τις μέρες κοροϊδεύουν το λαό ότι η ποσοτική χαλάρωση στην ΕΕ σηματοδοτεί θετική εξέλιξη υπέρ του. Είναι σαφές πλέον ότι είτε με τη σημερινή περιοριστική είτε με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης οι μόνοι ωφελημένοι μέσα στην ΕΕ είναι τα μονοπώλια και χαμένοι πάντα οι λαοί. Ο λαός στις εκλογές να καταδικάσει την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν, δυναμώνοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ».