ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων για το κλείσιμο της συμφωνίας

Πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες «μεταρρυθμίσεις». Στη συμφωνία του Ιούνη η «συζήτηση» για Ασφαλιστικό, Εργασιακά, ΦΠΑ κ.ά., λέει η συγκυβέρνηση
Σταθερά σε ράγες του μνημονίου εξελίσσονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενώ πλέον ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς προσλαμβάνουν οι διεργασίες για το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας και των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».
«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μετά από τη χτεσινή σύσκεψη της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης» στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατατίθεται άμεσα για ψήφιση από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για ορισμένες «προαπαιτούμενες» παρεμβάσεις, πολλές με αντιλαϊκό περιεχόμενο, όπως για «δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς επίσης για τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων και τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων κ.λπ.», σύμφωνα με την «επιλεκτική» παρουσίαση των προωθούμενων διατάξεων από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο δρομολογούνται «αλλαγές» και σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την όποια προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Δηλαδή, κυβερνητική οπισθοχώρηση ακόμη και στις δικές της αντιλαϊκές «κόκκινες γραμμές».
Πρόκειται για μια πρώτη εξειδίκευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων. Στόχος, όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές, είναι η μερική εκταμίευση δόσεων ως μια «παράλληλη διαδικασία με τη συνολική συμφωνία».
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται μέτρα για τη φορολογική διοίκηση και για την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. «Κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας. Θα θέλαμε να είναι άμεση και απότομη αλλά προτιμούμε να είμαστε ρεαλιστές. Θεωρούμε εύλογο να υπάρξει συμφωνία σε όσα συμφωνούμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσει. Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του «Brussels Group», προκειμένου μεθαύριο, Πέμπτη, να συζητηθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Τροχιοδεικτικές βολές
 
Οπως πλέον και δημόσια ομολογούν τόσο ο Γ. Βαρουφάκης, όσο και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, οι ανατιμήσεις στο ΦΠΑ κ.ά., θα «συζητηθούν» στην αμέσως επόμενη φάση, στο πλαίσιο της «μεγάλης συμφωνίας» του Ιούνη, η οποία θα συνδυαστεί με την επόμενη δανειακή σύμβαση και βέβαια με το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Τα πράγματα είναι πιο συντονισμένα». Μάλιστα, όπως είπε, σε επίπεδο κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης θα «πάρουμε αποφάσεις επί θεμάτων που εκτιμάμε ότι μπορούν να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το υπουργικό συμβούλιο».
Την ίδια ώρα, παρά και τις «διαψεύσεις» από κυβερνητικούς παράγοντες, στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν:
Στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.
Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις. Μάλιστα, εξετάζονται νέες «παρεμβάσεις» και για τις κύριες συντάξεις. Αλλωστε, αποκαλυπτικός σ' αυτά ήταν ο Κ. Χρυσόγονος όταν είπε ότι δεν έχει καταργηθεί η ρήτρα, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για πλαφόν συντάξεων και μείωση των τάχα υψηλών, όταν το πλαφόν ήδη έχει επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ισχύει.
Καταργούνται οι «μειωμένοι» συντελεστές ΦΠΑ σε αρκετά νησιά του Αιγαίου.

«Εμπιστευτικά» παζάρια
 
Η συνομιλία των δύο ηγετών είχε «εμπιστευτικό χαρακτήρα», αναφέρει η γερμανική καγκελαρία σχετικά με την προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με την Α. Μέρκελ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καγκελαρία, η συνομιλία είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα και αποτέλεσε συνέχεια της κατ' ιδίαν συνομιλίας που είχαν στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, διευκρινίστηκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η οποία είναι η εξής: Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες αξιολογούν οι «τρεις θεσμοί», ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τις αξιολογήσουν με «πολιτικά κριτήρια». Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της εγκαίρως, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στις 11 Μάη, εξέφρασε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν εξάλλου χτες ότι διαπραγματεύσεις γίνονται και στο «Frankfurt Group», όπως ονομάστηκε η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, της Κομισιόν Λ. Τολονιάν.
Οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου
Η Κομισιόν σχεδιάζει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2015, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». «Τον χειμώνα προβλέπαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για την Ελλάδα φέτος. Η εαρινή πρόβλεψή μας για την Ελλάδα θα είναι πιο απαισιόδοξη», δήλωσε.
«Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει τώρα πραγματικά να εξορθολογιστεί. Διαφορετικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν», τόνισε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι «το ευρώ δεν είναι ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Το ευρώ είναι ένα ενιαίο νόμισμα, δηλαδή έχουμε απορρίψει τα εθνικά νομίσματα» (...) Δεν υπάρχει προβλεπόμενος νομικός μηχανισμός για την έξοδο από το ευρώ, εκτός και αν μιλάμε για έξοδο από την ΕΕ κάτι που κανένας δεν επιθυμεί προφανώς (...) Αν μια χώρα φύγει τότε το ευρώ δεν είναι πλέον ένα ενιαίο νόμισμα και η ερώτηση που θα τεθεί θα είναι: Ποιος είναι ο επόμενος;», υπογράμμισε.