ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ανθρωποι πεινάνε αλλά η κυβέρνηση επιδοτεί την αποθεματοποίηση χοιρινού, για τα κέρδη βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων

Να χορηγήσει οικονομική ενίσχυση για την ιδιωτική αποθεματοποίηση χοίρειου κρέατος αποφάσισε η κυβέρνηση, με στόχο οι βιομηχανίες επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος να κρατήσουν το χοιρινό κρέας φυλαγμένο στις αποθήκες τους για να μην χάσουν κέρδη από την πτώση της τιμής του. Η εν λόγω αποθεματοποίηση μπορεί να έχει διάρκεια έως 5 μήνες και η επιδότηση φτάνει ως τα 305 ευρώ ανά τόνο, από την οποία θα ευνοηθούν κυρίως οι βιομήχανοι, οι μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες και οι μεγαλέμποροι κρέατος.
Γι' αυτό άλλωστε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) «έτρεξε» αμέσως να ενημερώσει τα μέλη του για την αποθεματοποίηση.
Υλοποιώντας τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πάρθηκε στις 24 Φλεβάρη, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδεικνύει πόσο πιστή στην υλοποίηση της κοινοτικής πολιτικής στήριξης των μονοπωλίων είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως επισημαίνει η «Πανεπιστημονική και Συνεργαζόμενοι» (Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο). Τονίζει ακόμα ότι «σε μια περίοδο που τα τρόφιμα λόγω υψηλών τιμών είναι απλησίαστα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που το εισόδημα των καταναλωτών μειώνεται, που εκατομμύρια είναι άνεργοι και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που λιποθυμάνε παιδιά από την πείνα ή υποσιτίζονται, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίζει να επιδοτήσει (με λεφτά από φορολόγηση εργαζομένων) τις βιομηχανίες επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος και τις μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες ώστε να κρατήσουν το χοιρινό κρέας φυλαγμένο στις αποθήκες τους».
Αναφέρει ακόμα ότι «κυνικά η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ισχυρίζονται ότι ο λόγος εφαρμογής του μέτρου της αποθεματοποίησης (εφαρμόζεται και σε άλλα προϊόντα όπως βούτυρο, αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος τυροκομικά, ελαιόλαδο) είναι για "να σταματήσει η πτώση της τιμής του χοίρειου κρέατος λόγω της αύξησης της ευρωπαϊκής παραγωγής". Δηλαδή παραδέχονται ότι επιδοτούν την αποθεματοποίηση ώστε να μην έχουν χασούρα οι βιομηχανίες, οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοχοιροτρόφοι από τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων τους. Προστατεύουν τα μονοπώλια που είχαν επενδύσει στις εξαγωγές χοιρινού στη Ρωσία και επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Για άλλη μια φορά βγαίνει με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο στην επιφάνεια ότι στη λεγόμενη οικονομία της "ελεύθερης αγοράς" κουμάντο κάνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι».
Η «Πανεπιστημονική και Συνεργαζόμενοι» καλεί τους ανέργους, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενος, τους φτωχούς αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βγάλουν συμπεράσματα και να «βάλουν στο στόχαστρό τους το σημερινό δρόμο ανάπτυξης της ΕΕ και των μονοπωλίων, που καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις στο βωμό του κέρδους και δεν διασφαλίζει φθηνά και υγιεινά τρόφιμα για το λαό. Να δημιουργήσουν με την οργάνωση του αγώνα τους τις προϋποθέσεις για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».