«Ζωτικής σημασίας» χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές προκειμένου να τερματισθούν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίτσιος ανέφερε πως «στην Ελλάδα του σήμερα, όμως, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν αποκατασταθεί η σταθερότητα. Γι’ αυτό και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει αποδοχή όλων των απαιτήσεων. Είναι για το συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, ο οποίος θα διασφαλίσει μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, τερματίζοντας οριστικά και αμετάκλητα τις αμφισβητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».
Ανέφερε πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας και η κυβέρνηση να διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, λέγοντας πως «η ρευστότητα είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την πραγματοποίηση επενδύσεων και πως απαιτούνται συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον».
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση ανάγκη «για τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης πολιτικής επιτάχυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, με επίκεντρο ένα νέο και απλό επενδυτικό νόμο» που θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το ΕΣΠΑ και τους στόχους της «Ευρώπης 2020».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πεδία για «άμεση επενδυτική κινητοποίηση» που περιλαμβάνουν:
• Υποδομές και δίκτυα υψηλών επιχειρηματικών ωφελειών στην ηλεκτρική ενέργεια, με επίκεντρο τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
• Αξιοποίηση της διεθνούς «Silver Economy» και παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα σε ηλικιωμένους, καθώς εκτιμούν πως η δημογραφική εξέλιξη διευρύνει τις ευκαιρίες για υπηρεσίες προς την τρίτη ηλικία και οι ευκαιρίες διευρύνονται.
• Διπλασιασμός των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία για Έρευνα και Ανάπτυξη, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50%.
• Ανάπτυξη δραστηριοτήτων ψηφιακής οικονομίας σε τελωνεία, εφοδιαστική αλυσίδα, απονομή δικαιοσύνης, ηλεκτρονική τιμολόγηση, και δημόσιες προμήθειες.
Γνωστοποιήθηκε επίσης πως «μόλις οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων - EFSI ("πακέτο Γιούνκερ"), πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις αναμένεται, επίσης, να καταθέσουν προτάσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας».