ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ «Προ των πυλών» νέες σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

«Το καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε εκ νέου χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και το ΔΝΤ, για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «περισσότερο πρόθυμη από οποιονδήποτε άλλο να φέρει αυτές τις διαπραγματεύσεις σε πέρας επιτυχώς»...Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις δόθηκαν στην κεντρική ομιλία του Γ. Βαρουφάκη σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Βrookings» στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρουσιάζοντας πτυχές από τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» της συγκυβέρνησης, εστίασε σε αντιλαϊκά μέτρα, όπως συγκεκριμένα στο δραστικό περιορισμό στις λεγόμενες «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλα μέτρα που έχουν ως στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, των τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, και εξ ονόματος της συγκυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:
«Θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δε θα δημιουργεί ύφεση».
Συγκεκριμένες οι αναφορές
Ασφαλιστικό - συντάξεις: Στο τραπέζι παραμένει η «στοχευμένη μείωση» των συντάξεων, με τον υπουργό να σημειώνει: «Αντί για την οριζόντια μείωση θα περιορίσουμε δραστικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψουμε εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία». Είναι απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι δρομολογείται και η παραπέρα σύνθλιψη των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως ο ίδιος τόνισε, θα υπάρχει «πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία» από το ποσοστό που θα διατηρήσει το κράτος στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις.
Ιδρυση «δημόσιας τράπεζας επενδύσεων» στα πρότυπα της γερμανικής KFW. Μέσω αυτής και με την αξιοποίηση κρατικού χρήματος και κοινοτικών ενισχύσεων θα ενισχύονται οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Δημιουργία «κακής τράπεζας» (από τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικοί όμιλοι θα ξεφορτωθούν τα βαρίδια από τα κόκκινα δάνεια (τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν εξυπηρετούνται), προκειμένου στη συνέχεια να φορτωθούν στο κρατικό χρέος.
Αδιάσπαστη Ευρωζώνη: Αυτή αποτελεί την «κοινή δέσμευση» στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη «σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματα του παρελθόντος».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα βρίθουν από παθογένειες που απαιτούν επείγουσα και εκτεταμένη θεραπεία».
«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ».
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιό μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά με τους εταίρους είναι τόσο μεγάλη».
Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης.
«Δεν παίζεις με το Grexit. Αρνούμαστε να το συζητήσουμε».
Την ίδια ώρα, από την Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, ανοίγει ορθάνοιχτα το «παράθυρο» για την υποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες του αστικού κράτους, δηλαδή, πρώτα και κύρια, οι αποπληρωμές για το κρατικό χρέος, στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως έχει δεσμευθεί η συγκυβέρνηση.
Σε «εξαιρετικό κλίμα» για το κεφάλαιο
Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η χτεσινή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ελληνικών δόσεων δεν «συνιστούν δίκαια επιλογή» για μία αναπτυγμένη οικονομία. Η Κρ. Λαγκάρντ έθεσε την αντιλαϊκή ατζέντα τής υπό εκκόλαψη συμφωνίας τονίζοντας:
1. «Σε βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα στην παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε στο πλαίσιο σεμιναρίου κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
2. Μία δεύτερη μεταρρύθμιση «θα αγγίξει το φορολογικό σύστημα και την απαραίτητη ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, την αποτελεσματικότητα των φορολογικών εισπράξεων».
3. «Είναι σαφές ότι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βάθος επίσης».
Την ίδια ώρα: «Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζ. Ερνεστ.
Την έντονη ανησυχία τους για το ελληνικό ζήτημα, με αιχμή την πορεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, εκφράζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed. «Eίναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος του σοκ που μπορεί να προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ», σημείωσε ο E. Rosengren, κορυφαίος αξιωματούχος της Fed.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει το υπόλοιπο ποσό του πακέτου στήριξης θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 30 Ιούνη, δηλαδή μέχρι τη λήξη του σημερινού «προγράμματος». Οπως τόνισε «ό,τι κι αν συμβεί, παραμένει στην ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι αν μείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάτι τέτοιο.