ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Επιταχύνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες Συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ. Δυνατότητα τμηματικής εκταμίευσης «βλέπουν» παράγοντες της Ευρωζώνης

Ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς προσλαμβάνουν τα αντιλαϊκά παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί το «επιχείρημα» της ρευστότητας του ελληνικού αστικού κράτους. Την ίδια ώρα, τα υπό διαβούλευση «δημοσιονομικά» και «χρηματοδοτικά» κενά μεγεθύνονται, ενώ και η όποια αναμενόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, ολοένα και «ξεθωριάζει». Σε αυτό το φόντο, η λύση που ξεπροβάλλει για το κεφάλαιο είναι η διευθέτηση της συμφωνίας - «γέφυρα», η οποία και θα συνδέσει την τρέχουσα «αξιολόγηση» με το επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και βέβαια με το νέο «μνημόνιο» που θα τη συνοδεύει από το β' εξάμηνο του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζουν στη Ρίγα της Λετονίας σε «άτυπο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με κεντρική ατζέντα την «επισκόπηση της κατάστασης» που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις γύρω από τη «συμφωνία - γέφυρα» αναμένονται σε προσεχή συνεδρίαση.
Ηδη οι αντιλαϊκές ζυμώσεις ξεκίνησαν από χτες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνάντηση, στη Λετονία, των εκπροσώπων της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς και του ΔΝΤ. Σχολιάζοντας τις «μυστικές συναντήσεις» παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν: «Εάν βρέθηκαν, καλώς βρέθηκαν, μήπως και αποφασίσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Διότι βασικός λόγος καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης είναι η απουσία κοινής γραμμής», σχετικά με αναφορές περί μυστικών συναντήσεων των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της συγκυβέρνησης στη Ρίγα της Λετονίας.
Οδικός χάρτης προς την αντιλαϊκή συμφωνία
Οπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας της Ευρωζώνης, στο σημερινό Γιούρογκρουπ θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη», βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε έως την επερχόμενη συνεδρίαση (11/5) να έχουν συμφωνηθεί οι «μεταρρυθμίσεις» που θα επιτρέψουν την εκταμίευση μέρους της δόσης.
«Μια συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Απριλίου, θεωρητικά είναι ακόμη δυνατή», ανέφερε μιλώντας στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ (και υπουργός Οικονομικών της χώρας του), Γ. Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα, χαρακτήρισε «δυνατή» την εκταμίευση τμήματος από τς δόσεις, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις διαβουλεύσεις. Ο εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, εκτίμησε ότι δεν περιμένει συμφωνία μέσα στον Απρίλη, λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες προκειμένου «να ολοκληρωθούν το Μάη ή κάπου εκεί». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γ. Κατάινεν δήλωσε πως «η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις». Την ίδια ώρα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ τόνιζε πως «οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, έχουμε καλές συζητήσεις αλλά υπάρχει ένας παράγοντας ανησυχίας που έγκειται στο γεγονός ότι οι συνομιλίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς»...