ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ «Πάγιο αίτημα των θεσμών» η αρπαγή των αποθεματικών... Αποκαλυπτικές δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα της Ευρωζώνης

«Πάγιο αίτημα των θεσμών» (δηλαδή της τρόικας) αποτελεί και το ζήτημα της αρπαγής των αποθεματικών των δημόσιων φορέων, όπως αποκάλυψε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, «αίτημα» που έσπευσε να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Την ίδια ώρα, στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, συνεχίζεται η αντιλαϊκή διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), και με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο είναι η «λήξη» της 4μηνης παράτασης της σημερινής μορφής του μνημονίου (μέχρι τέλος Ιούνη), με ενδιάμεση φάση την κατάθεση της λίστας των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπεται για το τέλος Απρίλη. Και βέβαια, στις εκκρεμότητες του κεφαλαίου βρίσκεται το επίδικο ζήτημα της επόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που θα εφαρμοστεί από το β' εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι έχει αναβαθμιστεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει στο αντιλαϊκό τραπέζι «τεκμηριωμένα στοιχεία», ενώ για «πρόοδο» κάνει λόγο και η συγκυβέρνηση. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και της αντιλαϊκής αξιολόγησης βρίσκονται τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, το «δημοσιονομικό κενό», οι ιδιωτικοποιήσεις και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων.
«Τα άπλυτα στη φόρα»
Αναλυτικότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκάλυψε χτες στις Βρυξέλλες τα παρακάτω:
1. Οτι η απόφαση της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και δημόσιων φορέων αποτελούσε «πάγιο αίτημα των θεσμών», εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα, σημείωσε πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλα κράτη - μέλη (όπως η Ολλανδία), που ...«κατά σύμπτωση» είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με αυτό που αξιοποίησε και το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper...
2. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «έκτακτο χαρακτήρα», όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, ή εάν θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο, για την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρισκόταν σε διαβούλευση και με την προκάτοχο συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της ενιαίας και αδιαίρετης «αξιολόγησης» που συνεχίζεται σήμερα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
3. Τόνισε πως «υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα»...
4. Βάσει της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, μέχρι τέλος Απρίλη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το EuroWorking Group, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ.
5. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή στις 30 Ιούνη, όταν λήγει το «ελληνικό πρόγραμμα», δηλαδή το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή...
Σήμερα το EuroWorking Group
Σε αυτό το φόντο, σήμερα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το EuroWorking Group, προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο «Brussels Group», οι οποίες συνεχίστηκαν χτες στο Παρίσι, για τέταρτη στη σειρά μέρα. Μάλιστα, παράγοντες της συγκυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτου Γιούρογκρουπ πριν από το τέλος Απρίλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Brussels Group» έχει επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον φετινό αντιλαϊκό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (αναμένεται να τεθεί περί το 1,5% του ΑΕΠ). Το χαμήλωμα του πήχη συνδέεται με τους αναμενόμενους χαμηλότερους ρυθμούς για το ΑΕΠ. Συμφώνησαν επίσης σε κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και τέσσερα φορολογικά μέτρα (εξόφληση λογαριασμών και τελών προς δήμους, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. μόνο με κάρτες ή μέσω τραπεζών, αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η μη καταβολή ΦΠΑ να ενεργοποιεί άμεσα ποινικές κυρώσεις, απευθείας - on line - πρόσβαση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε καταθέσεις - δάνεια, πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων).
Αύριο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.