ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

«Στραγγαλίζει» και τα οικονομικά των νοσοκομείων η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Επιπτώσεις στην ήδη δυσχερή λειτουργία των νοσοκομείων θα προκαλέσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων. Η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ στον Ευαγγελισμό έκανε σήμερα παράσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση της συγκυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Στις 20 Απρίλη η συγκυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάζει χέρι και μάλιστα αναδρομικά από τις 17-03-2015 στα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων και όλων των δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δανειστών. Το νοσοκομείο μας θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να καταθέσει στη Τράπεζα της Ελλάδος ό,τι ταμειακό διαθέσιμο υπάρχει, εκτός από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών υποχρεώσεων μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μετά το δεκαπενθήμερο άραγε τι ακολουθεί; Μήπως η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η ανταποδοτικότητα των λειτουργιών του Νοσοκομείου; Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών Υγείας;
Αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού.
Τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων δεν είναι ούτε για τους δανειστές (εξάλλου ο λαός δεν δανείστηκε αυτά που έχει πληρώσει για την υγεία του), αλλά ούτε για να υποκαταστήσει άλλες υποχρεώσεις του κράτους για μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες του προσωπικού.
Δυστυχώς, δεν θα κινδυνεύσουμε μόνο από την άμεση έλλειψη υλικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αρρώστους. Επιπρόσθετα, τίθεται μέγα ερώτημα για το τι θα γίνει με υπηρεσίες που πληρώνονται άμεσα από το Νοσοκομείο (που και αυτές έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους), όπως καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού και οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών.
Όταν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ασθενείς και τους υγειονομικούς αξιοποιούνται για να πληρωθούν οι δανειστές των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, η υγειονομική βαρβαρότητα είναι προ των πυλών.
Καταγγέλλουμε αυτή την ενέργεια και ζητάμε να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI. Ταυτόχρονα, καλούμε τους εργαζόμενους να απειθαρχήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική και να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους».