ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Αμπαλάρει» το νέο αντιλαϊκό πακέτο με εκβιασμούς και αυταπάτες

Ενταγμένη στην κυβερνητική προσπάθεια καλλιέργειας του εδάφους για νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου αυτά να έχουν τη συναίνεση του λαού ή τουλάχιστον να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, ήταν η συνέντευξη του πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας, στον τηλεοπτικό σταθμό «Star».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ως «μεγάλη επιτυχία» την αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης, άρα και του μνημονίου που τη συνοδεύει, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανάκτησης των απωλειών του λαού...
Παραπέρα, σε σχέση με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακολουθώντας τη συμβουλή του ...Χότζα, ανέφερε πως στη διαπραγμάτευση αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι συντάξεις, οι ομαδικές απολύσεις, ο ΦΠΑ κ.ά., έτσι ώστε αν κάτι απ' αυτά εξαιρεθεί απ' την ενδιάμεση συμφωνία που επιδιώκεται να κλείσει εντός των επόμενων ημερών, να παρουσιαστεί απ' την κυβέρνηση στο λαό και σαν νίκη, για την οποία θα πρέπει και να την ευχαριστεί!
Ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε επιπλέον σαν άλλοθι ότι οι εταίροι «παραπλάνησαν» τάχα την κυβέρνησή του, ότι της έστησαν «παγίδα» κ.λπ. Εντούτοις πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει μαζί τους ένα «κλίμα εμπιστοσύνης», ώστε τον Ιούνη να τεθούν στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους όρους ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, με κούρεμα χρέους κ.λπ.
Εξήγησε ότι δεν επιθυμεί τη ρήξη και την Ελλάδα εκτός ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να επιχειρήσει να αποκρύψει ότι ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας για τους λαούς, όταν κατηγόρησε τον Μ. Ντράγκι ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι «μνημονιακό» και τι «ευρωπαϊκό πρόγραμμα» και ότι θεωρεί πως η Ευρώπη ταυτίζεται με αυτές τις πολιτικές...
Θέλει το λαό «συνένοχο» στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες
Απέκλεισε τις εκλογές, αλλά όχι το δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η εντολή που πήραμε είναι σαφής, σκληρή διαπραγμάτευση, να ματώσουμε για να σταματήσει να ματώνει ο λαός (...) είναι εντολή λύσης αλλά λύσης προωθητικής που δεν θα επαναλαμβάνει φαύλο κύκλο λιτότητας και μιζέριας, και ταυτόχρονα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση κι ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ (...) αυτή η εντολή μου βάζει όρια, αν καταλήξω να έχω μια συμφωνία που με βγάζει απ' τα όρια αυτά, δεν έχω άλλο αποκούμπι, ο λαός θα αποφασίσει, προφανώς όχι με εκλογές»! Είναι φανερό ότι προετοιμάζει έδαφος για να καταστήσει το λαό «συνένοχο» στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες που ετοιμάζονται...
Παραπέρα, αποκρύπτοντας ότι η συγκυβέρνηση «ματώνει» στη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού, ο Αλ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των άλλων δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, υποστηρίζοντας ότι δεν βάζουν πλάτη στην «εθνική υπόθεση» και αξίωσε για πολλοστή φορά να το κάνει ο λαός, με «λαϊκή ενότητα», προσφέροντας δηλαδή συναίνεση σε μια πολιτική στα μέτρα του κεφαλαίου που ενταφιάζει κάθε προσδοκία μιας καλύτερης ζωής.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, βάζει τη χώρα πιο βαθιά στο «γεωπολιτικό» παζάρι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή: «Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα οικονομικό θέμα, είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη με ιδιαίτερες γεωπολιτικές διαστάσεις, η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια μείωση οικονομικής ισχύος όμως διατηρεί αλώβητη γεωπολιτική της ισχύ, παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια κρίσιμη περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας, είναι πυλώνας σταθερότητας μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας».
Εκβιασμοί που συμπληρώνουν τις αυταπάτες
Κι επειδή με υποσχετικές δίχως αντίκρυσμα ο λαός δεν χειραγωγείται, ο Αλ. Τσίπρα προχώρησε και σε ανοιχτούς εκβιασμούς, συμπληρώνοντας: «Θα μπορούσα να είχα τελειώσει πολύ γρήγορα τη διαπραγμάτευση, να πω δεν πειράζει οι συντάξεις, ο ΦΠΑ στα νησιά, και να σώσω τη χώρα όπως την έσωζαν οι προηγούμενοι (...) Είναι ευχάριστο για μας να πηγαίνουμε σε μια διαδικασία μέσα σε διαπραγμάτευση με όρους εκβιασμού; (...) Αυτή την ώρα χρειάζεται συστράτευση και οι κινήσεις που κάνω δεν είναι ενός αριστερού ηγέτη, αλλά ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε θέση ευθύνης και θέλει να ενώσει το λαό (...) Ζητάω συστράτευση σε μια κρίσιμη εθνική προσπάθεια για να κερδίσουμε περισσότερα».
Με το βλέμμα στραμμένο, εξάλλου, και στις ευρύτερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, στη βάση και των επιλογών τμημάτων του κεφαλαίου, έκλεισε το μάτι σε τμήματα στο εσωτερικό των άλλων αστικών κομμάτων υποστηρίζοντας: «Δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι βρίσκονται στα κόμματα του χτες κρατάνε ίδια στάση, θεωρώ ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, που δυσανασχετούν με τη στάση που κρατά η αντιπολίτευση».
Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ακόμη όλες τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι «πλεονέκτημα η πολυσυλλεκτικότητα», πως η συμφωνία θα ψηφιστεί απ' όλους τους βουλευτές του και πως ακόμα κι όσοι μιλούν για ρήξη δεν την επιθυμούν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού πρώτα ανέφερε ότι είναι «καλές» όταν «είναι σε καλή τιμή και όταν τα χρήματα επενδύονται στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν ανάπτυξη», παρουσίασε ένα... πρώτο πακέτο που περιλαμβάνει ΔΕΣΦΑ, Αστέρα Βουλιαγμένης, ΟΔΙΕ, ακίνητα ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και ΟΛΠ και περιφερειακά αεροδρόμια.
Ακόμα, προανήγγειλε τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον δεν πιαστούν οι στόχοι για το ματωμένο πλεόνασμα και την καπιταλιστική ανάπτυξη το 2015. «Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% και ανάπτυξη 1,4% (...) θα μπορέσουμε το δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Αν όχι απλά θα είναι θέμα προτεραιοτήτων και θα πάει για το 2016», ανέφερε.
  • Στο μεταξύ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας την Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.