ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Από τη μια δανείζεται και από την άλλη χαρίζει τα διαθέσιμα

Τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων του στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατά κυβερνητική εντολή, παρά το γεγονός ότι τυπικά τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εξαιρεθεί από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, προανήγγειλε χτες ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος. Και αυτό όταν για άλλη μια φορά, χτες, η διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού «βγήκε στη γύρα» για δανεικά με τόκο, επιβαρύνοντας και με αυτό τον τρόπο την έτσι και αλλιώς δυσχερή οικονομική του κατάσταση.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη για το τι θα κάνει το ΙΚΑ σε σχέση με τα ταμειακά του διαθέσιμα ο Ρ. Σπυρόπουλος απάντησε: «Εμείς θα ανταποκριθούμε. Την ερχόμενη Πέμπτη θα εισαγάγω στο ΔΣ το θέμα για την εθελοντική μας ...προκειμένου να πάρουμε θετική απόφαση... Θα το πράξουμε...». Ανέβασε μάλιστα το ύψος του ποσού που θα δεσμευτεί στην ΤτΕ στα 200 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη θέση των συνδικάτων που εκπροσωπούν τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, αλλά και των συνταξιούχων και μάλιστα όταν το ίδιο το ΙΚΑ καταφεύγει σε δανεισμό για να καλύψει τις ανελαστικές υποχρεώσεις του. Χτες, η διοίκηση του Οργανισμού αναζήτησε, κατά την πάγια τακτική της, αφού η κρατική χρηματοδότηση υπολείπεται των αναγκών, βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω «ρέπος» με την ανταλλαγή ομολόγων που κατέχει το ΙΚΑ.
Παράλληλα, κατέφυγε σε έντοκο δανεισμό ακόμα 110 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου και το Ταμείο Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, 70 εκατ. και 40 εκατ. αντίστοιχα.