ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Έτοιμη για μεγαλύτερη προσέγγιση των δανειστών εμφανίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Εμφανής είναι πλέον η επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συμφωνήσει με τους δανειστές, προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο τις αιτιάσεις τους σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.
Χαρακτηριστική η δήλωση στο «MEGA» του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, πως η κυβέρνηση με τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών προσαρμόζεται, ενώ οι θεσμοί θέτουν και νέα ζητήματα. Αναφέρει πως «ο κ. Θεοχαράκης επί 32 ώρες μιλάει με τους θεσμούς. Προχωράμε στα τέσσερα θέματα που ζητούν, προσαρμοζόμαστε χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας, απαντούμε και μετά έρχονται άλλα 25 θέματα». Τάσσεται κατά των εκλογών και επιβεβαιώνει ότι οι δανειστές δεν θέλουν να συνομιλούν με τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας «τώρα δεν θέλουν τον κ. Βαρουφάκη, πριν δεν θέλανε εμένα ως εταίρο στην κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση εγκαταλείπει βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως «κόκκινες γραμμές», και στη θέση αυτών τοποθετεί άλλες, όπως «επιτακτική ανάγκη» η συμφωνία, και ανακυκλώνει όλα τα σενάρια εκφοβισμού κάνοντας λόγο για κινδύνους και αβεβαιότητα.
Γ. Δραγασάκης: Επιτακτική ανάγκη η συμφωνία
Σε αυτήν τη γραμμή κινείται η συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη στην «Αυγή της Κυριακής». Αναφέρει πως «υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, αν όχι εντός του Απριλίου» και προσθέτει πως «δεν εξυπηρετεί κανέναν η παράταση της αβεβαιότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν εργαστούμε με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και με την μέθοδο με την οποία φτάσαμε σε αυτήν».
Επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει στάση πληρωμών για να αντιμετωπισθεί προσωρινά η έλλειψη ρευστότητας, λέγοντας ότι «το ταμειακό αδιέξοδο αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποίηση της εισροής των εσόδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και με μετάθεση πληρωμών». Αναφέρει επίσης πως «επί του παρόντος ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης», ενώ για την ΠΝΠ και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, απαντά: «Δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για το πρόβλημα, τις αιτίες και τις διαστάσεις του... οι πικρές εμπειρίες και οι μνήμες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI είναι ακόμη νωπές».
Δ. Παπαδημούλης: Να κλειστούν σε δωμάτιο μέχρι να βγει λευκός καπνός
Την λογική των «ισοδύναμων μέτρων», που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προτάσσει στη διαπραγμάτευση ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ εμμέσως αλλά σαφώς ζητά την απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη από το τραπέζι των συζητήσεων.
Μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9,84» είπε πως «το ζητούμενο είναι με χαρτί και με μολύβι, με σαφείς εντολές από τις ηγεσίες των κυβερνήσεων -οδηγίες του Α. Τσίπρα προς το οικονομικό επιτελείο και τα τεχνικά κλιμάκια- να κλειστούν τα τεχνικά κλιμάκια, το Brussels Group, σε ένα δωμάτιο, μέχρι να βγει λευκός καπνός». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει επί της ουσίας να αποδεχτεί όλη τη λογική του μνημονίου, λέγοντας «εμείς πρέπει να κάνουμε πολύ συγκεκριμένες τις εναλλακτικές μας προτάσεις απέναντι στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών μας, έτσι ώστε για το 2015 ο κρατικός προϋπολογισμός να κλείνει και να υλοποιείται αξιόπιστα, χωρίς να δημιουργούνται νέα ελλείμματα και έτσι να εξασφαλίσουμε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και δεύτερον να προχωρήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».
Ζητά ο πρωθυπουργός να πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση, αναφέροντας «είναι η ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει ακόμη πιο πάνω του τη διαπραγμάτευση για μία λύση κοινής αποδοχής και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό ήδη συμβαίνει. Εκτιμώ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα υπάρξει αυτή η λύση κοινής αποδοχής» και απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «ούτε η χώρα, ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο πρωθυπουργός χρειάζονται, αυτήν την στιγμή, εκλογές δημοψήφισμα ή μια φιλολογία γι΄ αυτά τα θέματα...»
Επιβεβαιώνει ο Βαρουφάκης το άσχημο κλίμα σε βάρος του
Με μία φράση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ «είναι ομόθυμοι στο μίσος τους για εμένα και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους», που έγραψε στο «twitter» ο Γ. Βαρουφάκης, επιβεβαιώνει το άσχημο κλίμα που επικράτησε σε βάρος του, στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών με ανακοίνωση διαψεύδει πως συναντήθηκε με τον Τζωρτζ Σόρος την Μ. Παρασκευή στο Βερολίνο. Αναφέρει στην ανακοίνωση «τα δημοσιεύματα σε ορισμένα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δείπνησε τη Μ. Παρασκευή στο Βερολίνο με τον κ. Τζωρτζ Σόρος είναι αναληθή.
O κ. Βαρουφάκης την ημέρα εκείνη επέστρεψε από το Παρίσι απευθείας στην Αθήνα. Επιπλέον, με τον κ. Σόρος έχει μιλήσει δύο φορές στο ίδιο συνέδριο, το 2012, και από τότε δεν τον έχει δει ούτε του έχει μιλήσει ποτέ. Αν οι συντάκτες τους δεν έπεσαν θύματα παραπλάνησης από τις πηγές τους, τότε πρόκειται για σκόπιμη παραπληροφόρηση».