ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Στη Ρωσία έχοντας δώσει πρώτα διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ

Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Σ. Σοϊγκού, στο πλαίσιο της διάσκεψης με θέμα: «Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιείται στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον Σ. Σοϊγκού και θα μιλήσει στη διεθνή διάσκεψη.
Η επίσκεψη Καμμένου στη ρωσική πρωτεύουσα γίνεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και τη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Στο επίκεντρο της επίσκεψης Καμμένου (κι αφού πρώτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία δουλειά ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης «P-3 Orion») είναι πολύ πιθανό να βρεθεί το «μοίρασμα» και στα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια κάποιων δουλειών με εξοπλιστικά, όπως π.χ. η συντήρηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, το 60% των οποίων είναι ρωσικής κατασκευής.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο της περιβόητης «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τους διαύλους των εγχώριων μονοπωλίων με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα γίνεται.
Τα ανοίγματα αυτά βέβαια δεν αμφισβητούν επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Π. Καμμένος, τέλη Μάρτη, στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ: «Πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές», έλεγε, «και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέχθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια», προσέθετε, επιβεβαιώνοντας την πρόσδεση (και) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο άρμα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
Αλλωστε, ο ίδιος έκανε και την εξής πρόταση στη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ: «(...) της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (Government to Government agreement) (δηλαδή, συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων) με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (...) Είναι αντιληπτό ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα (...) Η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν κι αν τους ενδιαφέρει μία "G to company agreement", δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής». Ταυτόχρονα, θύμιζε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πως όλα αυτά τα χρόνια, «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».