ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σε ρόλο «λαγού» ο διοικητής του ΙΚΑ Παρά την προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, το ζήτημα της διαφοροποίησης των παροχών Υγείας ανάλογα με τα ένσημα έχει τεθεί

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις από τις δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, με τις οποίες προχτές έθεσε ζήτημα διασύνδεσης των παροχών Υγείας από τον αριθμό των ενσήμων που κάνουν κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι, προσπάθησε χτες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή («Mega»), χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις» την τοποθέτηση Σπυρόπουλου, έδειξε να βιάζεται να «κλείσει το θέμα», εκφράζοντας την ανησυχία του «γιατί πήρε μεγάλη διάσταση», και υποστήριξε πως «για την κυβέρνηση δεν τίθεται, ούτε υπάρχει, ούτε συζητείται σε κανένα επίπεδο τέτοιο ζήτημα».
Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού καθόλου δεν πείθουν. Η τοποθέτηση Σπυρόπουλου για εξάρτηση των παροχών Υγείας από τον αριθμό των ενσήμων ή των ημερών ασφάλισης του ασφαλισμένου δεν είναι παρά άλλος ένας κρίκος στη μακριά αλυσίδα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των παροχών Υγείας, που εξελίσσεται ήδη σε βάρος όλων των ασφαλισμένων.
Οι περικοπές παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία, η μη κάλυψη μιας σειρά εξετάσεων, τα «5ευρα» στα δημόσια νοσοκομεία, η αυξημένη ατομική συμμετοχή στα φάρμακα και πολλά άλλα, που υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.
Από αυτήν τη σκοπιά, δεν πρωτοτυπεί ο διοικητής του ΙΚΑ, αφού κι αυτός υπηρετεί τη λογική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως προϊόν προς διατίμηση, με όρους «κόστους - οφέλους» και ασθενείς πελάτες, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι. Ο συγκεκριμένος πήγε ένα βήμα παραπέρα και ίσως η «πολιτική στιγμή» να μην κρίνεται κατάλληλη για να ανοίξουν τέτοια ζητήματα.
Πάντως, χτες, ο ίδιος ο Ρ. Σπυρόπουλος επιχείρησε να τα «μαζέψει». Σε δηλώσεις του («Βήμα fm»), αφού ισχυρίστηκε πως οι απόψεις του δε διαφέρουν από τις απόψεις του υπουργού Εργασίας, ισχυρίστηκε - ούτε λίγο, ούτε πολύ - ότι τον διαστρέβλωσαν! Στις διευκρινίσεις του υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ των παροχών που δίνονται στους ασφαλισμένους και στους ανέργους και τις δαπάνες που γίνονται για τους τελευταίους να τις αναλαμβάνει το κράτος και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βέβαια, στην προχτεσινή τοποθέτηση στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο διοικητής του ΙΚΑ καθόλου δεν αναφέρθηκε στους ανέργους. Εκτός αυτού, κάνει εντύπωση ότι ξαφνικά θέτουν ζήτημα για την κάλυψη των ανέργων από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ταμεία, όταν τόσο καιρό η κυβέρνηση, που τον έχει τοποθετήσει σε αυτήν τη θέση, αλλά και ο ίδιος ως κυβερνητικός στέλεχος παλιότερα, κώφευαν επιδεικτικά στην απαίτηση των ανέργων για ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό!
Πλειοδοτούν οι βιομήχανοι
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως η επίθεση στις παροχές Υγείας προς τους ασφαλισμένους είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, που εξαπολύεται από διάφορες πλευρές. Γι' αυτό μόλις μία μέρα μετά από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το οποίο αποτέλεσε βήμα προώθησης των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης στις συντάξεις και στην Υγεία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε τη δική του παρέμβαση, δίνοντας συνέχεια στον προπαγανδιστικό καταιγισμό υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης.
Σε δηλώσεις του στη 15νθήμερη έκδοση για την ασφαλιστική αγορά και το χρηματοοικονομικό χώρο, «Nextdeal», ο Θεόδωρος Φέσσας έπλεξε το εγκώμιο της ιδιωτικής ασφάλισης λέγοντας: «Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί έναν κρίσιμο σταθεροποιητή της παραγωγικής μας οικονομίας, με αναμφισβήτητη συνεισφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας».
Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η διατήρηση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος, μέσω της άμεσης εφαρμογής κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες του ΣΕΒ (...) Επιπλέον, η ανάπτυξη του 2ου και 3ου πυλώνα είναι απαραίτητη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες οικονομίες (...) Εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους και στις επιδιώξεις των εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης».
Με άλλα λόγια, ο ΣΕΒ όχι μόνο τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης, αλλά απαιτεί και νέα μέτρα σε βάρος της δημόσιας ασφάλισης.
Την κλιμάκωση αυτής της επίθεσης επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Αφού εξέφρασε σκεπτικισμό για το κατά πόσο η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταφέρουν να καλύψουν το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, υπενθύμισε με νόημα πως «υπάρχει μια πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο για μειώσεις των επικουρικών το '15 και '16 της τάξης του 3 - 4% για κάθε χρόνο και μπορεί να κρατηθεί αυτή η κατάσταση σε μειώσεις χαμηλές, οριακές, αν γίνουνε τα πράγματα σωστά».
Δηλαδή, τους συνταξιούχους τους περιμένουν νέες θεσμοθετημένες μειώσεις στις επικουρικές εξαιτίας της «ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος», που μπορεί να είναι και μεγαλύτερες αν τα εισπρακτικά μέτρα δεν αποδώσουν.