Στο επίκεντρο οι όροι χρηματοδότησης στο κράτος και τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους
Στα υπό εξέταση ενδεχόμενα, βρίσκεται και αυτό της χρονικής παράτασης του σημερινού αντιλαϊκού προγράμματος και του μνημονίου, για τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης, όχι μόνο προς το ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως προς τους τραπεζικούς Ομίλους και την «οικονομία». Μετά από κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «αυτό που λέμε μπορεί να φαίνεται λίγο τεχνικό» (...) συνδέεται με όλες τις επιχειρήσεις, με όλες τις δουλειές όλων των εργαζομένων και όλων των ανέργων».
Το εν λόγω «τεχνικό ζήτημα» είναι αναπόσπαστα δεμένο με τους κανονισμούς της ΕΕ: Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ετσι, μέχρι την επίτευξη νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, και προκειμένου να μην υπάρξει χρονικό κενό, εξετάζεται το ενδεχόμενο της «παράτασης».
Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι η παράταση θα γίνει για... «τεχνικούς λόγους και για πολύ μικρό διάστημα». Μάλιστα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαβούλευσης με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την ενδοαστική διαπάλη και την αποτύπωσή της και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τη συμμετοχή και της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, τίτλους υψηλής αξιολόγησης και χαμηλού ρίσκου θα αγοράζει η ΕΚΤ, όπως έκανε σαφές χτες ο E. Nowotny, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές στο διεθνή Τύπο εξετάζεται και το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων, ζήτημα γύρω από το οποίο έχουν ξεσπάσει αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Πρόκειται, δηλαδή, για τη διαπάλη που αφορά και στους όρους χρηματοδότησης και των ελληνικών επιχειρηματικών Ομίλων.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, σημείωσε ότι «είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες σε τομείς - κλειδιά, όπου αναμένονται μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Στο μεταξύ, την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με «αντάλλαγμα» το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, επανέφερε ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, W. Sinn.
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων
Πέρα
από τις σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά (βλ. το
σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), τα παζάρια συγκυβέρνησης και τρόικας
αφορούν και στα παρακάτω:-- Το ζήτημα της «εξίσωσης» των συντελεστών ΦΠΑ (στο 19% ή 21%), ενδεχόμενο που απογειώνει τη φοροληστεία στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) που φορολογούνται με 13%. Αντίστοιχη αφαίμαξη προβλέπεται και για νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύουν οι «χαμηλοί» συντελεστές ΦΠΑ.
-- Κατάργηση των περισσότερων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και ένταξή τους στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που θα καταβάλλεται μόνο σε νοικοκυριά με ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (για τετραμελή οικογένεια).
-- Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και παραπέρα συμπίεση των αμοιβών από το 2015.
-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.