ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΤΡΟΪΚΑ «Αδιαπραγμάτευτες» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία

Χαρακτηριστική η σύγκλιση πάνω στις πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου
Η κλιμάκωση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τον εντοπισμό και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και των αναγκών κρατικής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για το 2015, βρίσκονται στο επίκεντρο της διαβούλευσης μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας που ξεκίνησε χτες στο Παρίσι.
Μέχρι αργά χτες το βράδυ, κρατούσαν «κλειστά χαρτιά» σχετικά με τις εξελίξεις. Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε, σκοπός μας είναι να κλείσουμε την αναθεώρηση», ενώ σε ό,τι αφορά τις εμφανιζόμενες διαφορές γύρω από το δημοσιονομικό κενό σημείωσε ότι «αυτό θα κλείσει, θα το συζητήσουμε». Παράλληλα τόνισε ότι «το βασικό θέμα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται με δημοσιονομική πειθαρχία και επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές», ζητήματα δηλαδή στα οποία είναι φανερή η προσέγγιση των δύο πλευρών, με βάση και τις πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο μετέχουν επίσης και οι υπουργοί Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει το σάρωμα εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και αναδιαρθρώσεις και παραπέρα μειώσεις αποδοχών στη Δημόσια Διοίκηση.
Σύμφωνα με την «Deutsche Welle», η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το τρέχον πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει εντός Ελλάδος, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση μέχρι την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας για τη σύναψη νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση στα παζάρια με την τρόικα, έχει βάλει στο τραπέζι την αύξηση των κρατικών εσόδων από τις παρακάτω πηγές:
-- Την «καλύτερη απόδοση» από το μόνιμο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, η «εισπραξιμότητα» του οποίου εκτιμάται στο 80% της μάζας των βεβαιωμένων φόρων, έναντι ποσοστού 70% που υπολογίζει η τρόικα.
-- Τόνωση των κρατικών εσόδων, εξαιτίας της αναμενόμενης ανάκαμψης, άρα και των εισοδημάτων επί των οποίων υπολογίζονται οι φόροι, καθώς και από την αύξηση της κατανάλωσης και των έμμεσων φόρων.
-- Τα αναμενόμενα έσοδα από τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία σημειωτέον, δεν έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.
Τα παζάρια στο Παρίσι, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ. Αύριο Πέμπτη, συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 8 Δεκέμβρη. Στόχος της κυβέρνησης είναι η λήψη των αποφάσεων μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ και σε κάθε περίπτωση «μέχρι το τέλος της χρονιάς», όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση» πριν από τη διευθέτηση των «τεχνικών λεπτομερειών» της συμφωνίας.