ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Νέα σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό φέρνουν τα παζάρια κυβέρνησης και τρόικας

Με την προσθήκη, καθημερινά, όλο και περισσότερων αντιλαϊκών μέτρων, συνεχίζεται το παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης απέστειλε την Κυριακή στην τρόικα ένα πακέτο «εναλλακτικών» μέτρων για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» και επιπλέον επιχειρήματα για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού.
Εντός της ημέρας αναμένεται η απάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γύρω από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται κυρίως στην κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού», το οποίο η τρόικα εκτιμά σε 2-3 δισ. ευρώ για το 2015.
Παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς ότι δεν θα θιγούν εκ νέου οι κύριες συντάξεις και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει το ακριβώς αντίθετο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με όχημα τις «αξιώσεις» της τρόικας, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από 15 έτη που είναι σήμερα στα 20 έτη. Επίσης σχεδιάζεται η κατάργηση κοινωνικών πόρων που στηρίζουν ασφαλιστικά ταμεία.
Η τρόικα εμφανίζεται να ζητά επιπλέον αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως η επέκταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις, πέραν των επικουρικών. Επιπλέον, επιδιώκει να ενισχυθεί η λογική της ανταποδοτικότητας και ο υπολογισμός των νέων συντάξεων να γίνεται με βάση τις συνολικές εισφορές και όχι τις ημέρες ασφάλισης.