ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων

Με «πολιορκητικό κριό» το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» και γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου, κυβέρνηση και τρόικα στήνουν τη νέα επέλαση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων. Πρώτη προτεραιότητα η μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, μέσω της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και της μείωσης των συντάξεων. Ετσι, ανεξάρτητα από το χρόνο και το ρυθμό που θα έχουν οι ανατροπές, θα οδηγήσουν σε νέα βάσανα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκυβέρνηση και τρόικα φέρεται να συγκλίνουν:
  • Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα. Δηλαδή, καταργείται η 15ετία και ορίζονται τα 21 χρόνια και 8 μήνες ως ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που θα απαιτείται πλέον για να έχει κάποιος σύνταξη στα γεράματα. Στις σημερινές συνθήκες αυτό ισοδυναμεί με αποκλεισμό από τη συνταξιοδότηση σχεδόν των μισών ασφαλισμένων.
  • «Πάγωμα» των συντάξεων ακόμα μια διετία (2016-2017), που θα στερήσει από τους συνταξιούχους σχεδόν 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ, που ίσως συνδυαστεί με ανάλογη μείωση των εισφορών των σημερινών εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων και με πρόσχημα τα ελλείμματα του Ταμείου.
  • Παραπέρα συρρίκνωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, στην πορεία προς την πλήρη κατάργησή του, καθώς σχεδιάζεται να συνδυαστεί με την απόδοση του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος». Με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν ένα μέρος από το εισόδημά τους για την κάλυψη βασικών αναγκών τους.
  • Κλιμάκωση των ενοποιήσεων των Ταμείων, που θα επιφέρουν παραπέρα μειώσεις σε συντάξεις και συρρίκνωση παροχών.
Ταυτόχρονα συγκυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν:
-- Τη μείωση των κατώτερων συντάξεων, καθώς θεωρούν ότι μέρος αυτών στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση και όχι στις εισφορές των εργαζομένων.
-- Μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους που θα βγουν από το 2015, μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεών τους. Σχεδιάζουν να ορίσουν μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης από αυτό που έχει νομοθετηθεί με το νόμο 3863, που, έτσι και αλλιώς, είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα.
-- Κατάργηση όλων των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πριν το 62ο έτος. Κανένας ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και μετά να μην μπορεί να πάρει σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας του.
-- Τέλος, στο τραπέζι παραμένουν τα εργασιακά με αιχμή τις απολύσεις και τη συνδικαλιστική δράση.