ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

41η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία λαού και νεολαίας Κόντρα στις διώξεις συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς και την επιχείρηση τρομοκράτησης των φοιτητών στα πανεπιστήμια


Χιλιάδες λαού και νεολαίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών προς την αμερικάνικη Πρεσβεία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις διώξεις συνδικαλιστών και την επιχείρηση τρομοκράτησης φοιτητών στα πανεπιστήμια. Αφορμή για τη μεγαλειώδη κινητοποίηση η απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στα 41 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου με την οποία κορυφώθηκε ο τριήμερος εορτασμός, ο οποίος ξεκίνησε το Σάββατο με πλήθος κόσμου, μικρά παιδιά, ανθρώπους κάθε ηλικίας να περνούν την πύλη του Πολυτεχνείου.
Ισχυρή, οργανωμένη και συγκροτημένη η παρουσία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μπροστά από το μεγάλο κόκκινο ποτάμι των κομμουνιστών διαδηλωτών, υπήρχαν μπλοκ του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, των σχολείων της Αττικής, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της ΕΕΔΥΕ. Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν για άλλη μια φορά να διαδηλώσουν ήταν μήνυμα ετοιμότητας και επαγρύπνησης απέναντι σε όσα συμβαίνουν, στις φωτιές που ανάβει ο ιμπεριαλισμός στη «γειτονιά» μας και απ' άκρη σε άκρη του πλανήτη, στην αντιλαϊκή πολιτική που στερεί βασικά δικαιώματα.
«Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», είναι η απάντηση που έστειλαν χιλιάδες στόματα σε εκείνους που θέλουν να ξαναχαράξουν τα σύνορα με το αίμα μας, καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, διεκδικώντας: «Εξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις». «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», είναι το σύνθημα που υποδέχεται και συνοδεύει τους στρατευμένους νέους που συμμετέχουν στην πορεία.



«Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Οχι στις διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών. Εξω τα ΜΑΤ από τα πανεπιστήμια», απαιτούν μέσα από πανό και συνθήματα εργάτες, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, συνταξιούχοι. Δωρεάν μόρφωση διεκδικούν τα μπλοκ των μαθητών και σπουδαστών που χαρίζουν και σε αυτήν την πορεία ξεχωριστό παλμό. Ξεχωριστή και η παρουσία της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών, με το σύνθημα στο πανό της «Ποτέ πια φασισμός», να συνοδεύεται καθόλη τη διάρκεια της πορείας από το σύνθημα «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».Τα «όχι» αμέτρητα, πέφτουν «βροχή» σε κάθε μπλοκ εργαζομένων απέναντι στη φτώχεια, στις απολύσεις, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην απομυθοποίηση των «σωτήρων» και στην ουσία: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», δίνοντας πάσα στη διέξοδο για «Αγώνα, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».
Η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη Πρεσβεία, με τα συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει έξω οι Αμερικανοί», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» να ακούγονται δυνατά από χιλιάδες στόματα, των μαζικότατων μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που περνούσαν για ώρα.
Η αλλεπάλληλη ρίψη χημικών και δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, αντί να πνίξει τις φωνές χιλιάδων διαδηλωτών, γέννησε συγκινητικά στιγμιότυπα, με ανθρώπους κάθε ηλικίας με κλεισμένη τη φωνή και κομμένη την ανάσα να συμπυκνώνουν την Ιστορία αυτού του τόπου σε «9 δεκαετίες αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».