ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ, τσιράκια Μάνεση στο ίδιο ψηφοδέλτιο! Επεσαν οι μάσκες των εργοδοτικών, παρά την προσπάθεια να τα «μαζέψουν» άρον άρον μετά την κατακραυγή


Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φιγουράρουν δίπλα - δίπλα τα πρωτοπαλίκαρα του Μάνεση και αυτοί που έκαναν πλάτη σε εφοπλιστές και εργολάβους της Ζώνης
Συναγερμός σήμανε στις τάξεις της εργοδοσίας, μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του νεοσύστατου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την περασμένη Τετάρτη. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς, ο ενθουσιασμός για το νέο σωματείο, που καταγράφηκε και στη Συνέλευση, έβαλαν «φωτιά στα μπατζάκια» των εργοδοτικών συνδικαλιστών.Μέχρι τότε, η κοινή τους «γραμμή» ήταν να απομονωθεί το Συνδικάτο, να απαξιωθεί, να μη μαζικοποιηθεί. Αλλωστε, στις γενικές συνελεύσεις των κλαδικών Συνδικάτων, όπου συμμετέχουν οι λιγοστές δυνάμεις τους, ψήφιζαν κατά της προσχώρησης στο ενιαίο κλαδικό της Αττικής και συκοφαντούσαν εδώ και ενάμιση χρόνο κάθε προσπάθεια για το συντονισμό του κλάδου σε επίπεδο Αττικής, για τον οποίο πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις.
Τώρα, προσπαθούν να δηλώσουν παρουσία στις εκλογές, μ' ένα συνονθύλευμα από εργοδοτικούς συνδικαλιστές, απεργοσπάστες, τσιράκια του Μάνεση από το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αναμασούν εδώ και χρόνια τα ίδια με τους χρυσαυγίτες για τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Πρωτομάστορες σ' αυτήν την προσπάθεια, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ, Γιάννης Στεφανόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ο Βίκτωρας Γεράρδης, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος του εργασιακού συμβουλίου στα ΕΑΣ Υμηττού και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ και ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζώνη και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.
Είναι γνωστοί στους εργάτες
Ο Αλεβιζόπουλος και ο Γεράρδης είναι υποψήφιοι με τη «Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών», που θα συμμετάσχει στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής το Δεκέμβρη. Να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο τίτλος του συνδυασμού με τον οποίο οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες στα σωματεία του Μετάλλου.
Οι αιτήσεις, με τις οποίες τα τσιράκια του Μάνεση δήλωναν υποψήφιοι στις εκλογές του Συνδικάτου, για να τις αποσύρουν μετά την κατακραυγή
Ειδικά για τον Αλεβιζόπουλο, οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν «πολλά ράμματα για τη γούνα του». Είναι αυτός που, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» τον Οκτώβρη του 2013, έλεγε με αφορμή τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στους κομμουνιστές συνδικαλιστές της Ζώνης: «Μετά το 2005, όταν εμφανίσθηκε η κρίση, το ΠΑΜΕ πίεζε τους εργοδότες, δίνοντας κατάλογο εργαζομένων που έπαιρναν για εργασία. Ετσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα για τα μέλη που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση».Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόνταν ότι η δράση των ταξικών συνδικάτων έφερε στη Ζώνη τη Χρυσή Αυγή και ότι λειτουργούσαν ως «μαφία» που «πίεζε» τους εργοδότες να δίνουν δουλειά σε «ευνοημένους» από το ΠΑΜΕ. Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούσαν για χρόνια οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και οι εργολάβοι στη Ζώνη. Αυτά έλεγαν όμως και οι χρυσαυγίτες, όπως ο Λαγός, λίγα 24ωρα μετά το δολοφονικό χτύπημα στο Πέραμα.
Επιπλέον, η παράταξη του Αλεβιζόπουλου είχε κεντρικό ρόλο στον «αντισύνδεσμο» που προσπάθησαν να συγκροτήσουν από κοινού με μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας πριν από δύο χρόνια, για να χτυπήσουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά «από τα μέσα». Ο πυρήνας των παρεμβάσεών τους ως «αντισύνδεσμος», ήταν ότι «οι απεργίες και τα υψηλά μεροκάματα στη Ζώνη πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και δεν φέρνουν τα καράβια οι εφοπλιστές»!
Τα τσιράκια του Μάνεση!
Τη μέρα που κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών», δύο μόλις μέρες μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, ως υποψήφιοι εμφανίζονταν επίσης ο Περικλής Πατσιαούρας και ο Γιώργος Ζιοβίρης.
Οι δυο τους είναι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, μόνιμοι απεργοσπάστες, πολέμιοι της απεργίας, μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των ηρωικών χαλυβουργών. Αξιοποιώντας και τις δικές τους μαρτυρίες, τον περασμένο Απρίλη, το δικαστήριο καταδίκασε 24 από τους χαλυβουργούς σε 21 έως 23 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για να τους τιμωρήσει και να «παραδειγματίσει» όλους τους εργάτες που αγωνίζονται.


Ο Πατσιαούρας και ο Ζιοβίρης είναι ανάμεσα στους μόλις 29 εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν στον εργοστάσιο του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, ύστερα από τις ομαδικές απολύσεις που έκανε ο βιομήχανος τον περασμένο Ιούνη. Ετσι τους αντάμειψε ο Μάνεσης για τις υπηρεσίες τους όλο το διάστημα της απεργίας και για το γεγονός ότι στις μηνύσεις κατά των ηρωικών χαλυβουργών φιγουράρει φαρδύ πλατύ το όνομά τους.Αυτούς τους μπιστικούς της εργοδοσίας έβαλαν στο ψηφοδέλτιό τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με πρώτο βιολί τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τους μάζεψαν άρον - άρον
Το πράγμα, όμως, έχει και συνέχεια. Οταν στους εργαζόμενους του κλάδου διέρρευσε το «ποιόν» των υποψηφίων τους, σηκώθηκε κατακραυγή, υποχρεώνοντας τους επικεφαλής του συνδυασμού να αποσύρουν τα δυο τσιράκια του Μάνεση. Μάλιστα, ο Πατσιούρας και ο Σιοβίρης εμφανίστηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή, για να καταθέσουν αίτηση ανάκλησης της υποψηφιότητάς τους, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της ΠΟΕΜ, Γ. Στεφανόπουλο, γεγονός που επιβεβαιώνει την άμεση και πρωταγωνιστική εμπλοκή του στα «μαγειρέματα» και τα αλισβερίσια για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.
Τελικά, με την απόσυρση των δύο και την προσθήκη ενός άλλου, το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» έφτασε να αριθμεί μόλις 12 άτομα, κυρίως στελέχη της ΠΑΣΚΕ και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστά για τους «αγώνες» τους στο πλευρό των μεταλλοβιομηχάνων - μεγαλοεργολάβων!
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε έναν εργαζόμενο να βάλει το όνομά του δίπλα στα δικά τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών του κλάδου τούς γύρισε την πλάτη. Στον αντίποδα, στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετέχουν πάνω από 200 εργαζόμενοι!

Να πάρουν απάντηση!
Η συνεύρεση συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της ΠΑΣΚΕ, ή ακόμα και της ΔΑΚΕ, σε κοινά ψηφοδέλτια, πάντα απέναντι στις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Πάμπολλες φορές ο «Ριζοσπάστης» έχει δημοσιεύσει παραδείγματα από αρχαιρεσίες σε σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, όπου τα ψηφοδέλτια που συγκροτεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός τους χωράνε όλους. Αρκεί να δημιουργείται μια «δύναμη πυρός» ικανή να αντιπαρατεθεί στις ταξικές δυνάμεις για λογαριασμό της εργοδοσίας, να υπονομεύει θετικές διεργασίες στον κλάδο ή στον τόπο δουλειάς, να ανακόπτει αγωνιστικές διαθέσεις. Η περίπτωση όμως του Συνδικάτου Μετάλλου είναι ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς ρίχνει κυριολεκτικά τις μάσκες των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύει τον υπονομευτικό τους ρόλο στο κίνημα.
Το ψηφοδέλτιο που «κατεβάζουν» οι εργοδοτικοί στο Συνδικάτο Μετάλλου φέρει τον τίτλο του συνδυασμού με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε όλες τις αρχαιρεσίες στο Μέταλλο. Επίσης, ένα από τα πρώτα στελέχη του στον κλάδο είναι υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό. Αρα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου. Σ' αυτό συναντιούνται με τον πρόεδρο της ΠΟΕΜ και ένα από τα πρώτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στα ΕΑΣ. Για τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ, οι εργάτες ξέρουν πολλά. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός απ' όταν η Ομοσπονδία τους καλούσε να απεργήσουν και να κινητοποιηθούν με αίτημα να πάρουν οι βιομήχανοι φτηνότερο ρεύμα, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να γλιτώσουν τάχα οι εργαζόμενοι τις μαζικές απολύσεις.
Την εποχή που τα έλεγαν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε σε ημερίδα του για την Ενέργεια τη χαιρετιστήρια επιστολή από τους βιομήχανους - μεγάλους καταναλωτές Ενέργειας και υποσχόταν να στηρίξει τα αιτήματά τους. Την ίδια περίοδο, βέβαια, ο Μάνεσης έκανε ομαδικές απολύσεις στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», το «Χαλυβουργείο» της Θεσσαλονίκης ήταν ένα βήμα πριν το λουκέτο και η «Χαλυβουργία» στο Βόλο ξεκινούσε νέα επίθεση σε ό,τι είχε απομείνει όρθιο για τους μεταλλεργάτες. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις από το κράτος, ως μέτοχος της ΔΕΗ, πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μειώσει το κόστος του ρεύματος για τα μονοπώλια του Μετάλλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και στηρίζει πολιτικά και συνδικαλιστικά τους βιομήχανους στον κλάδο του Μετάλλου. Αυτό είναι το σημείο συνάντησης των συνδικαλιστών του με τους παραδοσιακούς εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και αυτό πρέπει να «διαβάσουν» οι εργαζόμενοι πίσω από τις κολεγιές τους στα συνδικάτα.
Την ίδια περίοδο, όμως, γινόταν και η δίκη των ηρωικών χαλυβουργών. Ανάμεσα σ' αυτούς που κατέθεσαν τη μήνυση και εμφανίστηκαν σαν μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο, είναι δύο εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας» του Μάνεση στον Ασπρόπυργο. Οι δυο τους βρήκαν θέση στο ψηφοδέλτιο που κατεβάζουν οι εργοδοτικοί στο Συνδικάτο Μετάλλου. Το γεγονός ότι τους απέσυραν κακήν κακώς και κατόπιν εορτής, σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία. Για την πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, που στηρίζει το ψηφοδέλτιο των εργοδοτικών στο Συνδικάτο Μετάλλου, καμιά έκπληξη δεν προκαλούν οι εξελίξεις. Η ΠΟΕΜ στάθηκε από την πρώτη ώρα εχθρικά απέναντι στον αγώνα των χαλυβουργών και στη διάρκεια των διώξεων δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, προσπάθησαν να φανούν ότι στηρίζουν τάχα τον αγώνα των χαλυβουργών, ότι αντιτίθενται στις διώξεις.
Οι εξελίξεις τούς αποκαλύπτουν. Τα τσιράκια της εργοδοσίας, οι απεργοσπάστες βρήκαν τη θέση τους στο ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν πρέπει να το αφήσουν αναπάντητο οι μεταλλεργάτες, κάθε τίμιος και καλοπροαίρετος εργαζόμενος, ανεξάρτητα αν δε συμφωνεί σε όλα με τις ταξικές δυνάμεις. Μια πρώτη απάντηση πρέπει να δοθεί την Πέμπτη, με μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στην απεργία και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια. Επόμενος κορυφαίος σταθμός είναι οι εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου. Να ξεπεράσει κάθε προσδοκία η συμμετοχή, να γίνει με τη συμβολή όλων το Συνδικάτο ο πραγματικός εκφραστής των εργαζομένων, των μεταλλεργατών της Αττικής.
Η απάντηση όμως πρέπει να ξεπεράσει τα όρια του κλάδου, επειδή αφορά συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στάση και το ρόλο κάθε δύναμης που δρα σ' αυτό. Αποδεικνύεται ότι ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, δεν έχει όρια στην προσπάθεια να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Η γραμμή του πρέπει να ηττηθεί παντού. Είναι όρος αναγκαίος για την ανασύνταξη του κινήματος το να πετάξουν οι εργαζόμενοι τους εργοδοτικούς έξω από τα σωματεία τους.