ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Κινήσεις της αστικής τάξης για αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη των «μπίζνες»

Διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου.
Το Ανώτατο Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην Αθήνα στις 5-6/12 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, ενώ θα συμμετέχουν πλήθος υπουργών των δύο χωρών. Για την προετοιμασία του θα πραγματοποιηθεί, επίσης, αυτή την Κυριακή συνάντηση στην Αθήνα του γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλη, με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, F. Sinirlioglu, όπως και διαβουλεύσεις στις 29/11 στην Τουρκία μεταξύ του Ε. Βενιζέλου και του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Μεταφορών. Πέραν αυτών, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συμμετάσχει επίσης το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οπως αναγνωρίστηκε χθες στη σύσκεψη, η Ελληνοτουρκική Συνάντηση Κορυφής θα διεξαχθεί σε «φορτισμένο» κλίμα, καθώς συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» να βρίσκεται ακόμα εντός αυτής.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν η ελληνική κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου, αυτήν ειδικά την περίοδο, σε μια στοχευμένη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο της συνύπαρξης ανταγωνισμών, αλλά και τάσεων συμβιβασμού και συνεργασίας μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Στόχος, να προχωρήσουν παραπέρα οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών σε μια σειρά χρυσοφόρα για τα μονοπώλια πεδία, στην Ενέργεια, αλλά και σε τουρισμό, εμπόριο κ.ά.
Διόλου τυχαία, ενόσω συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο (με συνεχείς παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου), ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας, Χρ. Βαΐτσης, υλοποιώντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, επισκέφτηκε στις 16-17/11 τη Διοίκηση Μαχητικών Αεροσκαφών και Αεράμυνας της τουρκικής Αεροπορίας, στο Εσκισεχίρ, ως επίσημος προσκεκλημένος του Τούρκου διοικητή, A. Unal, στο πλαίσιο υλοποίησης των ...«Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 2014».
Αξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο
Σημειωτέον, χθες ο Ε. Βενιζέλος είχε συνάντηση και με το προεδρείo της Αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης «Anti Defamation League». Συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ και η συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων της εβραϊκής και ελληνικής διασποράς.
Ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε τις «προοπτικές ενδυνάμωσης» των διμερών πολιτικών και οικονομικών ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, ενόψει και της πραγματοποίησης το 2015, στην Αθήνα, του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να στήσει «άξονες» με τις αστικές τάξεις περιφερειακών δυνάμεων, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.