Επιμένει η κυπριακή κυβέρνηση ότι
τα ενεργειακά κοιτάσματα είναι «κίνητρο επίλυσης» του Κυπριακού, όταν
στην πραγματικότητα το μπλέκουν βαθύτερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές
αντιθέσεις...
Οι εν λόγω αναφορές μάλιστα έρχονται μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρειών, οι οποίες κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στα ενεργειακά «οικόπεδα» της Κύπρου, μεγαλύτερες των μέχρι τώρα εκτιμήσεων.
Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χτες οι ίδιες έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές, η κυπριακή κυβέρνηση έχει πει ξεκάθαρα ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Οπως επισημαίνουν, υπήρχε συγκεκριμένα ενδιαφέρον από τρεις τουρκικές εταιρείες στην Κύπρο, αλλά καμία τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να γίνει πριν την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία, προσθέτουν, είτε θα αποφασίσει να συνεργαστεί να «λυθεί» το Κυπριακό, είτε με δική της επιλογή θα μείνει «έξω από τους σχεδιασμούς» που γίνονται στην περιοχή.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα λύσει το Κυπριακό, μόνο αν νιώσει ότι υπάρχει «συμφέρον μέσα από τη λύση» ή υπάρχει «κόστος μέσα από την κατοχή». Εκτιμούν πως μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία μπορεί να δει «τα οφέλη που θα προκύψουν από τον τομέα της Ενέργειας», ενώ έκαναν σαφές ότι στις προωθούμενες συνεργασίες στην περιοχή με Αίγυπτο και Ισραήλ, η Τουρκία δεν μπορεί να συμμετάσχει με άλυτο το Κυπριακό.
«Αντιδράσεις» ανάλογα... με τη σημαία των μονοπωλίων
Οσον
αφορά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις προκλήσεις
της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής
Δημοκρατίας, οι κυπριακές κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά
τους για την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθείται, όπως
ανέφεραν, από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Η αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ,
επεσήμαναν, θα μπορούσε να ήταν πιο ισχυρή, ενώ χαρακτηριστικά πρόσθεσαν
ότι το 2010, η αντίδραση των Αμερικανών ήταν πιο ισχυρή, καθώς τότε
μιλούσαμε για την αμερικάνικη εταιρεία, τώρα για εταιρεία ιταλικών
συμφερόντων. Σημειώνεται επίσης ότι το τωρινό περιστατικό με την
Τουρκία έγινε σε μια περίοδο που οι Αμερικάνοι χρειάζονται την Τουρκία
λόγω της κατάστασης με το «Ισλαμικό Κράτος». Οσον αφορά τον ΟΗΕ,
ειπώθηκε ότι περίμεναν σε ένα τόσο ξεκάθαρο θέμα ο ΓΓ να έπαιρνε και
ξεκάθαρη θέση.Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο μάλιστα για «θετική αντίδραση της ΕΕ» (όταν στην πραγματικότητα και στην πρόσφατη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου, επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ ουσιαστικά νομιμοποιεί τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις), η οποία αποτελεί «συγκριτικό πλεονέκτημα» έναντι της Τουρκίας. Θα μπορούσε, τονίστηκε, να ήταν και θετικότερη η ευρωενωσιακή αντίδραση, όμως η ΕΕ «δεν είναι κοινωνία αγγέλων».
Ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» αναφέρθηκε αφετέρου και η σχέση στα θέματα της Ενέργειας με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των τριών κρατών στην Κύπρο, ενώ θα προηγηθεί διμερής συνάντηση των υπουργών Κύπρου - Αιγύπτου και όπως σημειώθηκε, ενδεχομένως να υπάρξει μια «σημαντική ανακοίνωση» που αφορά μια πολύ πιο συγκεκριμένη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας. Την ερχόμενη Τετάρτη, θα βρίσκεται επίσης στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ενώ ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα Ενέργειας μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας.
Εξετάζεται απευθείας αγωγός μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου
Στο μεταξύ, Ελλάδα και Κύπρος μελετούν κατά πόσο είναι βιώσιμη με οικονομικά και γεωλογικά κριτήρια η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει απευθείας τις δύο χώρες, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και το Ισραήλ στην
προσπάθεια, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είναι δεδηλωμένη
η απόφαση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την Κύπρο για ένα δίκτυο που να
ενώνει τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.Παράλληλα, χτες, ο Ελληνας υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, στο πλαίσιο της έντονης δραστηριότητας που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή, αναμενόταν να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ J. Biden και τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας E. Moniz, στο περιθώριο των εργασιών του «Energy Economic Summit», που διοργανώνει αυτές τις μέρες το αμερικανικό «think tank» «Atlantic Council», στην Κωνσταντινούπολη.
Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών στον τομέα της Ενέργειας, ενώ ο Γ. Μανιάτης θα συμμετάσχει σε υπουργικές συναντήσεις -μεταξύ αυτών και με τον Τούρκο ομόλογό του, T. Yildiz-, με θέματα τη χρηματοδότηση κρίσιμων επενδύσεων για τις ενεργειακές υποδομές και την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες.