ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές στην Υγεία οδήγησαν σε έξαρση του Έμπολα

Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για δημοσιονομική λιτότητα εξασθένησαν τα συστήματα Υγείας των αφρικανικών χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον ιό Έμπολα και εμπόδισαν να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση στη μάχη κατά της επιδημίας, υποστήριξαν σήμερα ερευνητές.
Σύμφωνα μ' αυτούς τους εμπειρογνώμονες του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το ΔΝΤ έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη αποτελεσματικών υπηρεσιών Υγείας στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις τρεις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας, η οποία έχει στοιχίσει μέσα σ' ένα χρόνο τη ζωή σε περισσότερους από 7.370 ανθρώπους.
Μείωση των δημόσιων δαπανών στην Υγεία έφερε το ΔΝΤ
«Μία από τις κύριες αιτίες της ταχύτητας της διάδοσης της επιδημίας ήταν η αδυναμία των συστημάτων Υγείας στην περιοχή και θα ήταν άδικο να μην ενδιαφερθούμε για τις υποκείμενες αιτίες», εξήγησε ο βασικός συντάκτης της μελέτης, ο κοινωνιολόγος του Κέμπριτζ Αλεξάντερ Κεντικελένις.
«Τα προγράμματα τα οποία υποστηρίζει το ΔΝΤ, συνέβαλαν στα προβλήματα της έλλειψης οικονομικών πόρων και προσωπικού και στην έλλειψη προετοιμασίας των συστημάτων Υγείας στις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα», διευκρίνισε. Οι ερευνητές εξέτασαν τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από το ΔΝΤ πριν από την επιδημία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα δανειακά προγράμματα που χορηγήθηκαν από το θεσμό από το 1990 ως το 2014 και ανέλυσαν τα αποτελέσματά τους στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτούς, τα συστήματα Υγείας εξασθένησαν από τις απαιτήσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και για μείωση των δημόσιων δαπανών και των μισθών στο δημόσιο τομέα και για αποκέντρωση των συστημάτων Υγείας. «Το 2013, ακριβώς πριν ξεσπάσει η επιδημία του Έμπολα, οι τρεις χώρες ήταν αντιμέτωπες με τις οικονομικές οδηγίες του ΔΝΤ και καμιά δεν μπόρεσε να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες της παρά τις πιεστικές ανάγκες στον τομέα της Υγείας», εκτιμούν ο κοινωνιολόγος του Κέμπριτζ και ο Λόρενς Κινγκ που συνυπογράφει τη μελέτη.
Αστείες δικαιολογίες από το ΔΝΤ
Απαντώντας στις επικρίσεις, ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε ότι η εντολή του οργανισμού «δεν περιλάμβανε ειδικά τον τομέα της Υγείας» και ότι είναι «εντελώς λάθος» να υποστηρίζει κανείς ότι η διάδοση του Έμπολα ήταν συνέπεια της πολιτικής του ΔΝΤ.
Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει πλήρως την πραγματική φύση του ΔΝΤ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ισχυρίστηκε ότι τα «άτοκα δάνεια» που έδωσε το ΔΝΤ σε αυτές τις χώρες θα μπορούσαν τάχα να χρησιμοποιηθούν «για να δαπανήσουν περισσότερα στους τομείς της Υγείας και της εκπαίδευσης!».
Ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ακόμη (σε μία προσπάθεια να καλύψει τις τραγικές συνέπειες των πολιτικών που ζητά να εφαρμοστούν από τις χώρες τις οποίες δανείζει) πως το ΔΝΤ προσέφερε οικονομική βοήθεια 130 εκατ. δολαρίων το Σεπτέμβρη στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του Έμπολα και πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ένα παρόμοιο ποσό τον ερχόμενο χρόνο στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.