ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Κάτω τα χέρια από τις επικουρικές συντάξεις Σχόλιο του Γραφείου Τύπου, με αφορμή τα σχέδια για περικοπές στο ΕΤΕΑ και το 2015

Σχόλιο για τις νέες περικοπές που σχεδιάζονται στις επικουρικές συντάξεις, εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ. Σ' αυτό σημειώνει: «Οι νέες περικοπές που δρομολογούνται στις επικουρικές συντάξεις είναι η συνέχεια στο σφαγιασμό τους, αποτελούν κομμάτι της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και συναγερμό! Τα μέτρα που προετοιμάζουν καθώς και αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί αποτελούν θηλιά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι σημερινοί άνεργοι, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα 4ωρα, 3ωρα, με δίμηνες και μηνιαίες συμβάσεις, οι γυναίκες είναι στο στόχαστρο. Τους καταδικάζουν, από τη μια, στη μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και σε συντάξεις στα όρια των 200 ευρώ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από την άλλη, σε μηδαμινό πλέγμα προστασίας χωρίς πρόσβαση στην Υγεία και την Περίθαλψη.
Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία και γυναίκες, να απαντήσουμε στην πολιτική που μας πτωχεύει, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους συμβιβασμένους με τα ψίχουλα. Καμιά αναμονή, καμιά ανάθεση του δίκιου μας στις διάφορες κυβερνητικές εναλλαγές!»
Οι νέες περικοπές προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για το νέο έτος και στο σύνολο φτάνουν τα 376 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση του νέου προϋπολογισμού, το ποσό αυτό θα προέλθει από «μειώσεις συντάξεων στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4052/2012»!
Πρόκειται για τη διάταξη περί «μηδενικού ελλείμματος» που διέπει πλέον τη λειτουργία του νέου ενιαίου επικουρικού Ταμείου. Σύμφωνα με αυτή, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που αποδίδει θα είναι αυτόματες, ακόμα και κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την πορεία των εσόδων και των εξόδων του Ταμείου. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη μείωση στο ΕΤΕΑ επιβλήθηκε τον Ιούλη και ήταν της τάξης του 5,2%.
Οι μειώσεις που σχεδιάζονται για το 2015 αφορούν 1,075 εκατομμύρια συνταξιούχους του ΕΤΕΑ και μπορεί να φθάσουν ακόμα και στο 16%, αν υπολογίσει κανείς ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για τις συντάξεις που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στο ποσό των 2,330 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι μειώσεις αυτές στο ΕΤΕΑ σχεδιάζονται να επιβληθούν τη στιγμή που η μέση επικουρική σύνταξη που αποδίδει το Ταμείο ανέρχεται στα 181 ευρώ μεικτά!