ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Στη Βουλή ο «φιλικός διακανονισμός» ΟΛΠ - COSCO

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες αργά το βράδυ τροπολογία για τη νομική επικύρωση του φιλικού διακανονισμού που υπογράφτηκε μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, σηματοδοτώντας ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και συνολικά των λιμενικών υποδομών της χώρας.
Η τροπολογία, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ναυτιλίας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο. Περιγράφει τις προϋποθέσεις του φιλικού διακανονισμού, ο οποίος στην ουσία είναι μία νέα σύμβαση παραχώρησης με την COSCO, αλλά και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που «τρέχει», με τη μέθοδο της πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού.
Η τροπολογία έχει τίτλο «Κύρωση του ιδιωτικού συμφωνητικού δεύτερης τροποποίησης της από 25/11/2008 Σύμβασης Παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε». Προβλέπει ότι παραδίδεται στον όμιλο και το δυτικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη σύμβαση θα κατασκευαζόταν από την COSCO, αλλά την εκμετάλλευση θα είχε ο ΟΛΠ.