ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι «τεχνικές δυσκολίες»... και οι διαχειριστές

Μπόλικο κουρνιαχτό ξεσηκώνει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την «καλή» και την καταστρεπτική διαχείριση. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα χρήσιμη» την εμπειρία του προηγούμενου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Προβόπουλου, σε ό,τι αφορά την «αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνικών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Μάλιστα, δίνοντας διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Γ. Προβόπουλο, δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία...
Να θυμίσουμε, λοιπόν, πως οι... «τεχνικές δυσκολίες» του 2012 αφορούσαν και το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, στο πλαίσιο του οποίου η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να «κουρέψει» και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας που η ίδια διαχειρίζεται στο «Χαρτοφυλάκιο Κοινού Κεφαλαίου Ασφαλιστικών Φορέων και ΝΠΔΔ». Μονοκοντυλιά έσβησαν το 53,5% της περιουσίας των ασφαλισμένων, όπως και της αυριανής βάρδιας του εργαζόμενου λαού. Αυτό άλλωστε απαιτούσε η τότε αστική διαχείριση, την οποία διεκπεραίωσε, και μάλιστα με «επιτυχία», η τότε ηγεσία.

Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως ανατιμήσεις του ΦΠΑ πάνω σε εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα «προτείνονται» από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην πρόσφατη «ενδιάμεση έκθεση» για τη νομισματική πολιτική, που υπογράφεται από το σημερινό διοικητή Γ. Στουρνάρα. Και βέβαια τίποτε από αυτά δε γράφεται στην τύχη, αντίθετα, αποτελεί τμήμα του ενιαίου αντιλαϊκού σχεδίου που απεργάστηκαν συγκυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο.
Είναι λοιπόν χρήσιμο να θυμίσουμε ένα απόσπασμα από αντίστοιχη «ενδιάμεση έκθεση» (Οκτώβρης 2010), που την υπέγραφε ο τότε διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος: «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, "Πρίσμα" και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας».
Και βέβαια η συνέχεια είναι γνωστή. Το 2013 έπεσε το «μαύρο» στην κρατική τηλεόραση, με το ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να «ανεβαίνει στα κεραμίδια» και να υπόσχεται «αποκατάσταση». Από τότε κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι, με το ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά και να ενσωματώνει «εμπειρίες», όπως, για παράδειγμα, αυτές του Προβόπουλου, για κάθε αυριανή (διαχειριστική) χρήση.