ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Με χρεοκοπημένα συνθήματα στη μάχη της ψηφοθηρίας

Για τα κέρδη που έχει να προσδοκά η... καλή «ιδιωτική πρωτοβουλία» από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει ο Αλ. Τσίπρας
Απορρίπτει την πρόταση του Αντ. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την ταυτόχρονα για να ενισχύσει αυταπάτες ότι η προκήρυξη εκλογών και η ανάδειξή του απ' αυτές στη διακυβέρνηση θα σημάνουν «μια νέα πορεία», μια «νέα μεταπολίτευση» και «αλλαγή», όπως ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης όσων από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μετακομίσει στο κόμμα του.
Παρεμπιπτόντως, η προοπτική να ανοίξουν άμεσα οι κάλπες αναζωπυρώνει εσωκομματικές κόντρες, καθώς τα διάφορα «βιλαέτια» προσπαθούν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Ετσι, η «Αριστερή Πλατφόρμα» ζητά επιτακτικά οι υποψηφιότητες να εγκρίνονται από τα μέλη και τα τοπικά όργανα και όχι κεντρικά, εκτιμώντας ότι έτσι θα ανακόψει την πορεία προς τη Βουλή στελεχών άλλων κομμάτων που πολιτεύονται πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία, από την πλευρά της, ακριβώς για να μην υπάρξουν προσκόμματα στη «διεύρυνση», προσανατολίζεται σε παράκαμψη των τοπικών οργάνων. Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο Μ. Γλέζος, με αφορμή την κοινή δήλωση Βουδούρη - Παραστατίδη για τους «ανεξάρτητους» βουλευτές που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Δήμα. Ζήτησε οι δυο τους να μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι επιδιώκουν καριέρα βουλευτή και αξίωσε οι υποψηφιότητες να περνάνε από τα μέλη του κόμματος για έγκριση.
Δεν άργησε η απάντηση του Αλ. Τσίπρα, που διαμήνυσε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως δεν θα υποδείξει ...η διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ ποιον θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του. Αν και - όπως είπε - δεν υιοθετούνται γενικεύσεις που αδικούν βουλευτές, εντούτοις «βλέπουμε όμως ότι ορισμένοι στην προσπάθειά τους να απομονώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τους συμμάχους του, έχουν την αξίωση να μας υπαγορεύσουν ποιους θα βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας. Τους απαντώ λοιπόν: Τις συμμαχίες, τις συνεργασίες και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα αποφασίσουν ούτε οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε πολύ περισσότερο η ίδια η διαπλοκή και οι παρατρεχάμενοί της».
Στο πλαίσιο της γενικότερης αναμπουμπούλας ο Στ. Κούλογλου, που θα αντικαταστήσει τον Μ. Γλέζο στην Ευρωβουλή εφόσον αυτός, όπως έχει δηλώσει, παραιτηθεί για να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δεκτή την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για συμφωνία κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ο Σταύρος Δήμας και να προκηρυχθούν εκλογές στα τέλη Γενάρη ή στις αρχές Φλεβάρη.
Σε ό,τι, τέλος, αφορά την υπόθεση Χαϊκάλη, ο Αλ. Τσίπρας επαίνεσε τον βουλευτή ότι έπραξε το καθήκον του και πρόσθεσε πως «όσοι νόμιζαν ότι η αξιοπρέπεια έχει κοστολογηθεί και αγοράζεται, έκαναν τεράστιο λάθος».
Στα μπαλκόνια ο Τσίπρας
Το χρεοκοπημένο «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» επιστράτευσε ο Αλ. Τσίπρας στις ομιλίες του το Σαββατοκύριακο. Προτάσσοντας το «σκιάχτρο» της διαπλοκής σαν υπεύθυνο για τα δεινά που βιώνει ο λαός, άφησε στο απυρόβλητο το κεφάλαιο, την οικονομική και πολιτική του εξουσία.
«Οι άρρωστες από τις καταχρήσεις δεκαετιών εξουσίες κλονίζονται. Η βουτηγμένη στις αμαρτίες διαπλοκή κλονίζεται. Η πολυπλόκαμη διαφθορά κλονίζεται (...) Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής (...) που χρεοκόπησε το λαό (...) Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει το τιμόνι», υποστήριξε και απείλησε με εδώλια όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα, υποσχόμενος, κατά το «φάτε μάτια ψάρια...», «κάθαρση».
Δεν παρέλειψε να διαμηνύσει στο κεφάλαιο πως τίποτα από τα παραπάνω δεν αφορά τα κέρδη που αποκομίζει απ' την εντεινόμενη εκμετάλλευση του λαού, λέγοντας: «Η ιδιωτική πρωτοβουλία που επενδύει κόπο, ιδέες και χρήμα και προσδοκά κάποιο κέρδος (...) όχι μόνο δεν έχουν να χάσουν αλλά θα κερδίσουν (...) Αυτό σας το υπογράφω».
Ο Αλ. Τσίπρας ανέσυρε και κάλπικα διλήμματα του τύπου «θα πάμε με το παλιό ή με το νέο;», υποσχόμενος, όπως πολλοί πριν απ' αυτόν, κυβέρνηση από νέα πρόσωπα, «δοκιμασμένα στους αγώνες», στην οποία όμως «θα έχουν θέση πρόσωπα με γνώσεις, ικανότητες, αφοσίωση στο λαό και στην πατρίδα, κι ας μην ανήκουν στο δικό μας πολιτικό χώρο».
Προβάλλοντας σαν ελπιδοφόρα εξέλιξη τη διαμάχη στην ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, ισχυρίστηκε ότι «πολύ σύντομα η Ελλάδα θα αρχίσει να αλλάζει, η Ευρώπη θα αρχίσει να αλλάζει, γιατί και σε πολλές χώρες της Ευρώπης πνέει άνεμος αλλαγής» και αναφώνησε «αρχίζει επιτέλους και ο διάλογος για μία άλλη πολιτική», κρύβοντας ότι η «άλλη πολιτική» διατηρεί σταθερή τη δοσολογία των αντιλαϊκών μέτρων.
Κλείνοντας το μάτι στην αστική τάξη διαφήμισε τα «παράσημα» που του απονέμουν παράγοντες της ΕΕ, μερίδες του κεφαλαίου και μηχανισμοί, κομπάζοντας για τις δηλώσεις Γιούνκερ, Κατάινεν, Μοσκοβισί, Παντοάν και Ρεν, που πιστοποιούν την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Παραπέρα επικαλέστηκε την ...καλή μαρτυρία της «JP Morgan» και ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύματα των «Guardian», «Liberation» και «Monde». «Ακόμα και οι πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι φανερώνουν ότι η χαραμάδα αρχίζει και γίνεται ρήγμα μέσα στην ΕΕ», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.
Υπερασπίστηκε εκ νέου το «κοστολογημένο» πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας καθαρό ότι αυτό δεν αφορά παρά την ακραία φτώχεια, «αυτούς που ζουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αυτούς που δεν έχουν να φάνε...».
Απέναντι στο κεφάλαιο, εκτός απ' τις υπηρεσίες εξωραϊσμού, δεσμεύτηκε ότι για την «ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία δημόσιας πολιτικής», για στήριξη των τμημάτων του που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, για δυνατότητα εκμετάλλευσης του ορεινού όγκου, των ενεργειακών αποθεμάτων και υδάτινων πόρων της Ροδόπης, με ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, όπως, π.χ., τη ριζική αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας, του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων και των κάθετων αξόνων.