ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ευ. Βενιζέλος: «Εθνική σύνεση» για «φυσιολογικό» δανεισμό του κεφαλαίου στην πλάτη του λαού

Σε κωδικοποίηση βασικών ζητημάτων που ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο (ρευστότητα, πρόσβαση στις «αγορές», απομείωση κρατικού χρέους), με τη μορφή «απλών, πρακτικών και σκληρών ερωτημάτων» με τα οποία έρχονται «οι πάντες αντιμέτωποι», επιχειρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του στη «Real News». Πάνω σε αυτήν τη βάση επαναφέρει την «πρόταση» για «αυτονόητες κινήσεις εθνικής σύνεσης, αν η εθνική συνεννόηση είναι αδύνατη», επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συμφωνία εθνικής σύνεσης για την εκλογή του ΠτΔ και συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, ώστε να διασφαλίσουμε μέσα στις προθεσμίες τα μείζονα συμφέροντα του τόπου».
Ταυτόχρονα βέβαια στέλνει μήνυμα εκλογικής προετοιμασίας, σημειώνοντας: «Φυσικά στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα να επιλεγεί δημοκρατικά το αδιέξοδο, ακόμη και από αδράνεια».
Σε ό,τι αφορά τα «ερωτήματα» που θέτει ο Ευ. Βενιζέλος, αυτά αφορούν:
-- Την εξασφάλιση των περιβόητων «συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, ώστε μέχρι τις 28 Φεβρουάριου 2015 (...) να έχει επιτευχθεί η αλλαγή σελίδας με τη μετάβαση από το μνημόνιο και την τρόικα σε ένα ριζικά διαφορετικό καθεστώς, αυτό της προληπτικής γραμμής που θα επιτρέψει την επάνοδο της Ελλάδας σε μια φυσιολογική σχέση με τις αγορές» για το αστικό κράτος και τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.
-- Την «ασφαλή και αυτόματη σχέση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», η οποία αποτελεί το «μόνο μηχανισμό που διασφαλίζει απεριόριστη ρευστότητα».
-- Τη μετατροπή του υφιστάμενου δανείου του ΔΝΤ σε «πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα», έτσι ώστε «η Ελλάδα να επιλέγει ανάμεσα στις αγορές και τους προληπτικούς μηχανισμούς με κριτήριο το καλύτερο επιτόκιο».
-- Την αξιοποίηση της «δεδομένης δέσμευσης των εταίρων μας (...) ότι είναι έτοιμοι για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω αλλαγών σε κρίσιμους συντελεστές τώρα που η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους».
Με άλλα λόγια, το περιεχόμενο της «σταθερότητας» για την οποία διαγκωνίζονται τόσο η συγκυβέρνηση όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τους όρους «φυσιολογικού» δανεισμού του αστικού κράτους από τις «αγορές» και τους «προληπτικούς μηχανισμούς» για την πολύμορφη στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, τη μείωση του κρατικού χρέους για την απελευθέρωση κι άλλων κονδυλίων στην ίδια κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, ανεξαρτήτως διαχειριστή, ο λαός όχι μόνο θα συνεχίσει να πληρώνει για ένα χρέος που δε δημιούργησε, αλλά θα φορτώνεται και με νέα βάρη, καινούργια χρέη στο όνομα του νέου «φυσιολογικού δανεισμού» για την «απεριόριστη ρευστότητα» του εγχώριου κεφαλαίου.
«Τυχόν υποψηφιότητα Κουβέλη αντιμετωπίστηκε θετικά»
Στο μεταξύ, σχολιάζοντας δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε διερευνήσει στα μέσα Ιούλη τις προθέσεις του Φ. Κουβέλη για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας θετική απάντηση, από τη Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι «το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρός του Ευ. Βενιζέλος καταβάλλουν εδώ και πολύ καιρό, με συνέπεια, τη μέγιστη πολιτική προσπάθεια για την εκλογή ΠτΔ όσο γίνεται ευρύτερης αποδοχής. Είναι συνεπώς προφανές ότι τυχόν υποψηφιότητα Κουβέλη (κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου) αντιμετωπίστηκε θετικά».