ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Με αντιλαϊκή πυξίδα τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ

α αντιλαϊκά «διαρθρωτικά ορόσημα» αποτυπώνουν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην «επόμενη μέρα»
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, μετά από 7μηνη καθυστέρηση, δημοσιεύτηκε χτες η μετάφραση του επικαιροποιημένου μνημονίου, το οποίο συνυπογράφεται από τη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Πρόκειται για 3 κείμενα, συγκεκριμένα το «Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών», το «Μνημόνιο Συνεννόησης σε Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» και το «Τεχνικό Μνημόνιο», καθώς επίσης και τις συνοδευτικές επιστολές, τις οποίες έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.
Ολόκληρη η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων, που ξετυλίγεται το τελευταίο διάστημα, αφορά στην εφαρμογή του πυρήνα των πάγιων αξιώσεων, που, εδώ και χρόνια, προβάλλουν τα μονοπώλια και οι μερίδες του κεφαλαίου. Μεγάλο μέρος από τα προβλεπόμενα μέτρα έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται, όπως π.χ. οι μειώσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι αναδιαρθρώσεις και απελευθερώσεις σε κλάδους της οικονομίας που έχει υποδείξει ο ΟΟΣΑ κ.ά.
Η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, με τη εφαρμογή νέων «προαπαιτούμενων μέτρων», προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και τα παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει και ρήτρα, η οποία προβλέπει την «περιεκτική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ», με βάση την οποία δρομολογούνται τρανταχτές ανατιμήσεις στους έμμεσους φόρους πάνω στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Προδιαγράφονται, επίσης, οι παραπέρα μειώσεις συντάξεων μέσω των αναλογιστικών μελετών, οι ομαδικές απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, το μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, παραπέρα αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας και σειρά από άλλες αξιώσεις του κεφαλαίου.
Τα «διαρθρωτικά ορόσημα» της επόμενης περιόδου
Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι σε πολλά από τα παραπάνω ζητήματα προβλέπεται η επίτευξη συμφωνίας με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στην ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, στα «διαρθρωτικά ορόσημα» της επόμενης περιόδου περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
  • Θέσπιση νομοθεσίας για την ένταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, των «φορολογικών δαπανών εισοδήματος», όπως ονομάζουν τις παρεχόμενες φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.
  • Ευθυγράμμιση μη μισθολογικών επιδομάτων στο Δημόσιο με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
  • Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ για τον «εξορθολογισμό» των συντελεστών και την απλούστευση της διοίκησης.
  • Μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο του Δημοσίου με ισχύ από 1/1/2015.
  • Τροποποιήσεις στον Οργανικό Νόμο του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Θέσπιση νομοθεσίας για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
  • Νομοθετικές αλλαγές για την εναρμόνιση του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
  • Θέσπιση πακέτου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες για το σύνολο του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης των επικουρικών ταμείων και των εφάπαξ.
  • Νομοθεσία για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην αναμενόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ για τα «νομοθετικά εμπόδια» στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, στις κατασκευές, στις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων «κοινωνικής προστασίας», όπως ονομάζουν την πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, μέσω του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος σε «εθνικό επίπεδο το 2015, εάν η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη».