ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής ενάντια στο λαϊκό κίνημα

Ψηφίστηκε επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης του οποίου το στίγμα δίνεται από τον τίτλο του: «Τροποποίηση του ν. 3663/2008 και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2009/426/ΔΕΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 για την ενίσχυση της EUROJUST και την τροποποίηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ σχετικά με τη σύσταση της EUROJUST προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση των σοβαρών μορφών εγκλήματος». Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ η ΧΑ επιφυλάχθηκε.
Κατά στο νομοσχέδιο τάχθηκε μόνο το ΚΚΕ, καθώς, όπως ξεκαθάρισε από την αρχή, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, οι ρυθμίσεις του έρχονται να συμβάλουν στη συστηματική οικοδόμηση ενός μηχανισμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων, ενάντια στη βάρβαρη πολιτική.
Είναι ενδεικτικά τα άρθρα για τους σκοπούς του νομοσχεδίου, που προβλέπουν τη διεύρυνση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του εθνικού μέλους που έχει οριστεί να συμμετέχει στη EUROJUST (ευρωπαϊκή δικαστική συνεργασία), λειτουργώντας βέβαια για λογαριασμό της. Προβλέπεται ότι έχει τη δυνατότητα όχι απλώς πρόσβασης, αλλά δυνατότητα ισοδύναμη με αυτή του αρμόδιου εισαγγελέα ή ανακριτή μιας υπόθεσης, να λαμβάνει πληροφορίες και να έχει πρόσβαση σε αρχεία και στοιχεία ανθρώπων όχι μόνο που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα όπως ισχύει σήμερα, αλλά έχουν συλληφθεί και στη συνέχεια μπορεί να αθωωθούν, αφού δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.
Οπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής «Η EUROJUST, είναι επιφορτισμένη να αντιμετωπίζει και αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία και ανησυχούμε πολύ, όταν η ΕΕ μιλάει για τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα των τρομοκρατικών αδικημάτων αναφέρονται και διάφορες μορφές πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά για όλη την ΕΕ. Ετσι π.χ. κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μια κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου, με αφορμή μια εργατική κινητοποίηση, διεκδίκηση πληρωμής δεδουλευμένων από εργαζόμενους μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ενέργεια. 'Η ακόμα μια διαδήλωση των αγροτών και αποκλεισμός ενός δρόμου για κάποιες ώρες μπορεί και αυτό να χαρακτηριστεί τρομοκρατικό αδίκημα. Συνεπώς, είναι ή δεν είναι να ανησυχούν ο εργάτης, ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, τα λαϊκά στρώματα από την αντίληψη της ΕΕ για την τρομοκρατία, όπου εδώ με συγκεκριμένες αποφάσεις όχι μόνο τρομοκρατούν, αλλά καταδυναστεύουν τους λαούς, κόβοντας μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και τα πάντα;».
Πρόσθεσε πως «εμείς είχαμε ταχθεί ως ΚΚΕ ενάντια στην EUROJUST από την αρχή της ίδρυσής της και αυτό γιατί πρόκειται για δικαστικό συμπλήρωμα του γενικότερου αυταρχικού και αντιδραστικού οικοδομήματος της ΕΕ, δίπλα στη EUROPOL, τη Σένγκεν, τη FRONTEX που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή και την καθυπόταξη των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων και των κινημάτων τους».