ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η παράταση της συμφωνίας με την τρόικα

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που εγκρίθηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, επικύρωσε η κυβέρνηση τη δίμηνη παράταση του σημερινού μνημονίου και κατ' επέκταση της δανειακής σύμβασης με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).
Η ΠΝΠ είχε κατατεθεί με μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Υγείας». Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας την τροπολογία, επιστράτευσε τα γνωστά ψευτοδιλήμματα της αστικής προπαγάνδας, σε βάρος του λαού, προκειμένου να αποδεχτεί τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης σε όφελος του κεφαλαίου ως «φυσικό φαινόμενο». Να εγκλωβιστεί στον ευρωμονόδρομο.
Οπως ανέφερε, απαιτείται «να πρυτανεύσει η συναίνεση» «πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών ομάδων» γιατί «αυτή την περίοδο κρίνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή αν η ελληνική οικονομία (σ.σ. οι καπιταλιστές) θα έχει ανοδική πορεία ή αν θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί σε οπισθοχώρηση». Ενώ κορυφώνοντας την πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, έφτασε να χαρακτηρίσει «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τόσο αυτά που τρέχουν, όσο και τα νέα που θα εφαρμοστούν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ασφαλιστικό, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Βέβαια, πρόσθεσε ότι αυτές οι ...«μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» ώστε «να αλλάξει η συμπεριφορά των αγορών προς το καλύτερο», «να μειωθεί το κόστος δανεισμού», λες και οι εργαζόμενοι από αυτά θα έχουν όφελος. Πρόσθεσε, στο ίδιο μοτίβο, πως «θα μπορέσει επιτέλους να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους», συμπληρώνοντας ότι «λεπτομέρειες δεν μπορεί να πει σήμερα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που αφορά βέβαια το μείγμα διαχείρισης αυτού του συστήματος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τα στοιχεία που δείχνουν τις «λαθεμένες πολιτικές», «έρχεστε εδώ υποταγμένοι στη λογική των δανειστών». Ετσι, αθώωσε την αντιλαϊκή πολιτική και συγκάλυψε ότι δανειστές είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.
Ο λαός να απαντήσει με ισχυρό ΚΚΕ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «πάμε σε εκλογική μάχη σε κλίμα απίστευτης κινδυνολογίας. Μέσα σε ένα κλίμα καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων ότι αν αλλάξει ο διαπραγματευτής θα είναι όλα καλά». «Η κινδυνολογία βολεύει όλους όσοι έχουν επιλέξει το δρόμο εντός των τειχών», επισήμανε, και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό «να μην περιμένει ούτε φωστήρες ούτε σωτήρες. Μπορεί να ματαιώσει και να κερδίσει μόνο με τον αγώνα του μόνο αν βγει στο προσκήνιο με ισχυρό ΚΚΕ».
Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχολίασε τα περί συναίνεσης και να μην υπάρξει κοινωνική ανωμαλία, που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «συνήθως κοινωνική ανωμαλία για το σύστημα και αυτό που το φοβίζει είναι όταν ο λαός οργανωθεί και διεκδικεί».
Εξηγώντας τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών με τη φράση προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σημείωσε: «Το Ασφαλιστικό, το τέλος της σύνταξης για τους νέους. Το 51% που θα απαιτείτε για να κάνουμε απεργία σύμφωνα με το συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζετε. Αρα γύψος». Σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι απαιτήσεις της τρόικας, αλλά του κεφαλαίου.